Zašto većina muškaraca ima erekciju kad se probude ujutro?

Gotovo polovica svjetske populacije doživljava ovaj fenomen kao prvo ujutro. Jutarnje slave ili noćno napuhavanje penisa (NPT) događa se svakom zdravom muškarcu, a može se dogoditi dok spava ili nakon buđenja.

Zašto se javlja?

Jedno razmišljanje sugerira da san doprinosi zdravlju vašeg penisa. Zbog erekcije, erektilna tkiva su nabrekla i postala kisikom. Ova oksigenacija sprječava kavernoznu fibrozu (stanje koje može dovesti do erektilne disfunkcije).

Sljedeća ideja kaže da vas sprječava da nakvasite krevet. Postoje dvije vrste erekcije - psihogena i refleksna. Psihogene uzrokuju misli ili slike (ako znate na što mislim). Refleks je nehotičan proces i neki vjeruju da ga puni mjehur može pokrenuti. Refleksnim djelovanjem upravljaju sakralni živci leđne moždine koji se također simuliraju punim mjehurom. Kako je piškotanje uspravnog penisa teško, sprječava mokrenje u krevetu. Ali ova ideja ne zvuči baš dobro jer tijelo ima druge mehanizme koji sprečavaju vlaženje u krevetu, a što je sa ženama?

Kako se to događa?

Prvo objašnjenje je tijekom REM spavanja, noradrenergične stanice (neuroni koji oslobađaju neurotransmiter noradrenalin) su isključene. Neki vjeruju da su ove stanice povezane s inhibicijskim tonusom penisa. Dakle, kada se njihova aktivnost smanji tijekom spavanja, mogu se izraziti uzbudljivi tonovi (ovisno o testosteronu). Tako rezultira erekcijom. [Vidi inhibicijski tonovi sprječavaju pucanje neurona sve dok ne stigne dovoljno moćan stimulativni stimulus ili dok se inhibicijski ton nekako ne oslobodi].

Neki vjeruju da NTP pokreće NO (dušikov oksid). Ovaj NO koji se oslobađa iz krvnih žila difundira u mišiće uzrokujući njihovo opuštanje. Također uzrokuje širenje krvnih žila. Tako je povećana opskrba penisa penisom, a time i erekcija. Vjeruje se da događaji uzrokovani REM oslobađanjem sna NO.

Posljednje ažuriranje 10/01/2021

Komentiraj