Zašto toliko obrazovane crnke hodaju s bijelcima?

Zapravo sam imao priliku pitati ovo za crnku - moju profesionalnu kolegicu. A njezin me odgovor rastužio.

U to sam vrijeme bio trgovac na novčanom tržištu, a ona obveznica u Salomon Bros., velikom brokeru-dileru. Bijela sam; bila je crnka - i ostvarivala je prihod od šest cifara otprilike pet puta veći od mog.

Jednog vikenda održao sam koktel u svom vrlo skromnom stanu za sve s obje strane tržišta: kupce, klijente i kolege menadžere.

Njezin je sastanak bio lijepog, dobro govorenog, besprijekorno njegovanog i odjevenog crnca otprilike naših godina (tada ranih do srednjih tridesetih). U individualnom razgovoru s njim ispostavilo se da je radio za plinsku tvrtku, kao instalater. (Mogao mi je reći da je antitrustovski parničar koji radi na slučaju raspada AT&T i vjerovao bih mu.)

Spomenuo sam da imam problem s plinskom pećnicom; ušao je ravno u moju kuhinju, spustio se na ruke i koljena (dok su svi ostali uživali u svojim koktelima u dnevnoj sobi), pogledao unutra i rekao mi u čemu misli da je problem, kako bih ga mogao popraviti .

Vratili smo se na (do tada) dobro podmazanu zabavu i cijela večer bila je sretna večer za sve.

Sljedeći dan, kad sam razgovarao s mojim trgovcem obveznicama iz ureda za 250.000 dolara godišnje, zahvalio sam joj što je došla na zabavu i rekao joj kakav je sjajan momak bio njezin dečko i koliko sam uživao u njemu.

Na moj šok, ispričala se što ga je dovela na spoj. "Bože moj, zašto ?!" Pitao sam.

Objasnila je da, iako je on "dobar momak", nije bio iz njezine "klase" ili na njezinoj "razini", ili što god već rekla.

Što znači da, za razliku od nje, on nije diplomirao na Stanfordu, nije vozio Benza i nije povukao četvrt milijuna dolara trgovačkih obveznica.

“Jack”, dodala je dok sam slušala u zapanjenoj tišini, “profesionalna crnka poput mene ne može pronaći dobrog crnca iz vlastite klase. Svi su ili u zatvoru, ili rade napukline, ili su svodnici ili su mrtvi! "

Valjda je bila u pravu; ali slomilo me je srce što je s visinom gledala na ovog dobrog, pristojnog, poštenog, dobro govorljivog, potpuno naočljivog crnca - datum joj je bio prethodne noći - jer je radio kao instalater u plinskoj tvrtki i nije pravio takvu vrstu novac u radnom stolu s bijelim ovratnicima koji je očekivala, tražila i tražila.

Zašto više crnih djevojaka ne podučava i ne odgaja do danas i ne divi se - i nadahnjuje - dobrim, pristojnim crncima da odrastu u dobre, pristojne i odgovorne crnce kao što je datum mog kolege koji trguje obveznicama te noći?

Zašto su "heroji" takozvane "Crne zajednice" svodnici, trgovci krekovima, sportske "zvijezde" i reperi koji tuku supruge milijunaše, umjesto dobrih dječaka i mladića crnaca koji život shvaćaju ozbiljno i rade pošteno izgraditi dobar život i uspjeti pošteno i legalno?

Zašto se dr. Ben Carson i pukovnik Allen West nikad ne drže za crne heroje koje treba oponašati, umjesto da ih ismijavaju i pljuju kao „Toms“ ili „Oreos“? Zašto se crni dječak koji ide kući iz škole s knjigama pod pazuhom izruguju i prijete mu bande zbog "glume bijelog", umjesto da ga štite i ohrabruju?

Dok se to ne promijeni, nema nade. Nadam se i da je moj gost te davne noći, plinska tvrtka Installer, odlučio da njegov trgovac obveznicama navečer nije bio iz NJEGOVE klase i bacio je prije nego što ga je mogla ostaviti.

Ima li pitanja? Neka ideja? Itko?

Posljednje ažuriranje 04/01/2021

Komentiraj