Zašto su panciri od keramičkih ploča?

Keramičke ploče su samo jedna komponenta nekih oklopnih sustava, a mogu se koristiti i druge vrste ploča, ovisno o zahtjevu misije. Keramika je navikla upiti šok od metka, umjesto skrenuti to kao što bi mogla metalna ploča.

Izraz "pancir prsluk" nije pojam koji se koristi u bilo kojem službenom svojstvu od strane industrije, vojske ili većine policijskih snaga. Umjesto toga, koriste se "odjeća otporna na metak" i "zaštitni oklop" (a ponekad i jednostavno "prsluk"), jer "neprobojni metak" ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu oklopa, ispaljeni uložak i druge uvjete događaja. Body pancir je ocijenjen od 1 do 4, s 4 koji nude najveću zaštitu. Ponekad se može dati i pod-ocjena (npr. „3a“), što ukazuje na neku specijalizaciju. Neki proizvođači koriste nestandardne ocjene veće od 4, ali ovo je marketinški uređaj i nije priznata ocjena.

Bodyni oklop za zaštitu trupa obično se sastoji od prsluka s nosačem od balističkog najlona, ​​kevlara ili druge sintetičke tkanine visoke čvrstoće. Kevlar je najčešći jer je nadaleko poznat kao materijal otporan na metke, a proizvodni pogoni za njega su široki. Balistički najlon nije otporan na metak, ali se ponekad koristi jer je "dovoljno jak" da nosi oklopne ploče i dulje podnosi borbene uvjete. Također se često koristi za AirSoft i "borbeno-realistični" paintball. Ploče otporne na metak u pancirima izrađene su od niza različitih materijala koji ovise o zahtjevima oklopnika / vlasnika.

Ploče se uglavnom grade oko ravnoteže težine, fleksibilnosti i zaštite. Čelična oklopna ploča od 2 inča (51 mm) zaštitila bi pojedinca i od najtežih metaka u prijenosne puške, ali jedna ploča od 10 x 12 inča (254 x 305 mm) težila bi više od 60 kilograma. To čini takav tanjur potpuno nepraktičnim u stvarnim situacijama. Ploče su veličine i izrađene da štite vitalna područja od najvjerojatnijih smjerova napada, sprijeda ili straga (gdje tijelo strijelcu predstavlja najveći profil). Neki sustavi mogu uključivati ​​i manje bočne ploče za donji dio trupa.

Neke su ploče zapravo samo mnogo više slojeva kevlara ili drugih egzotičnih sintetičkih materijala otpornih na metak visoke čvrstoće (ponekad se nazivaju i "mekane ploče"), a mogu sadržavati i malo krutiji podmetač koji ublažava udarac metka. Balistička plastika također se ponekad koristi za ojačanje prsluka kao laganog materijala; balistička plastika uglavnom osigurava određenu krutost prsluka i samo ograničenu dodatnu zaštitu od malokalibarskih metaka male brzine.

Tvrde ploče izrađene su od mnogih materijala. Može se koristiti oklopni čelik, koji može biti komercijalna AR500 ili mil-spec A46100 ploča debljine između 1/8-inčnog (3.2 mm) i 3/8-inčnog (9.5 mm), iako komercijalne ploče obično imaju 1/4 –Inch (6.35 mm). A46100 ove debljine predviđeno je da zaustavi protupješački metak .308 NATO-a ("kuglično streljivo") ispaljen pod kutom od 30 stupnjeva sa 100 metara. Aluminij se ponekad koristi ako su umjesto metaka zabrinuti geleri od obližnjih eksplozija, jer je puno lakši po jedinici zapremine, a određene se vrste mogu napraviti slično jakim kao i generičke komercijalne vrste čelika. U tu se svrhu također može koristiti čelična oklopna ploča od mil. Spec. A12560

Tvrde ploče mogu biti izrađene i od keramike, koja je u osnovi egzotični oblik pečene gline (sličan materijalu koji se koristi za proizvodnju šalice za kavu, ali mnogo čvršći i tvrđi) ili betona. Keramika je "tvrda", ali njihov pravi "metak otporan" je u tome što se drobi i drobi, apsorpcioni energija metka u sam materijal ploče, umjesto skretanje to na način kaljene čelične ploče. Poput čeličnih ploča, obično imaju debljinu od 1/4 inča do 3/8 inča, ali ne i tanje, a ponekad su i deblje.

Neke tvrde ploče su presvučene ili "kompoziti" od nekoliko slojeva različitih materijala, uključujući kevlar, čelik, keramiku i povremeno egzotične materijale poput ugljičnih vlakana ili drugih metala poput volframa ili titana. Ovo je slično kompozitnom oklopu suvremenih glavnih borbenih tenkova, ali u znatno manjem opsegu. Kompozitne ploče postaju sve češće jer koriste prednosti svake vrste ploča, teoretski povećavajući učinkovitost zaštite više od bilo kojeg sustava za istu debljinu ploče, istovremeno smanjujući njihove nedostatke.

Posljednje ažuriranje 04/01/2021

Komentiraj