Zašto se masaža sezamovim uljem smatra zdravom za kožu?

Sezamovo ulje znanstveno je utvrđeno kao izvrsno sredstvo za omekšavanje zdravlja kože.

Ulje sjemenki sezama poznato je pod nazivom 'The King Of Oils'. Ulje sjemenki sezama koristi se kao ljekovito ulje tisućama godina. Sezamovo ulje spominje se u Vedama (Veda je velika većina tekstova podrijetlom iz drevne Indije) kao izvrsno za ljude. Sezamovo ulje koristi se kao bazno ulje u gotovo svim uljima za masažu proizvedenim širom svijeta.

Čisto djevičansko / sirovo sezamovo ulje sadrži jedinstvene i vrijedne molekule / komponente / nutraceutike / bioaktivne supstance poput sesamina, sesamolina, sesaminola, sesamolinola, sezamala i gama-tokoferola; sve su to snažni antioksidanti i imaju sjajna svojstva prodiranja kroz pore kože kako bi hranili mišiće, tkiva, ligamente i kosti. Sva ta svojstva sezamovog ulja potvrđena su znanstvenim istraživanjima. Osim njih, omega-6 PUFA, linolna kiselina (C18: 2) i omega-9 MUFA, oleinska kiselina (C18: 1), obje u količini od ~ 40% u sezamovom ulju, poznate su po njezi zdravlja kože. Ako je nekoga zanima detaljno upoznati s kemijom sezamovog ulja, pogledajte donje poveznice. Ovo su neki od mojih objavljenih istraživačkih radova o sezamovom ulju.

https://www.researchgate.net/publication/257798785_Development_of_a_rapid_method_for_determination_of_lignans_content_in_sesame_oil

https://www.researchgate.net/publication/267336245_Study_on_extractability_of_lignans_from_sesame_seeds_with_different_solvents

https://www.researchgate.net/publication/317561173_Nutraceuticals_in_Sesame_Seeds_and_Oil_-_A_Review

Dječaci i djevojčice tinejdžera pogrešno su naučili da je svo ulje loše za njihovu kožu lica. Teška ulja i toksična ulja i kreme štetni su za svu kožu lica. Ali ulje sezamovih sjemenki je ono koje je zapravo dobro za mladu kožu. Pomaže u kontroli erupcija i neutralizira otrove koji se razvijaju i na površini i u porama. Uz sezamovo ulje nije potrebna nikakva kozmetika. Ulje će uzrokovati da mlada koža lica ima i pokaže prirodno dobro zdravlje.

 1. Sezamovo ulje je prirodno antibakterijsko za uobičajene kožne patogene, poput stafilokoka i streptokoka, kao i za uobičajene kožne gljivice, poput gljivica stopala.
 2. Prirodno je antivirusno. Prirodno je protuupalno sredstvo.
 3. In vitro, ulje sjemenki sezama inhibiralo je rast malignog melanoma (karcinom kože): PROSTAGLANDIN LEUKATRINI I BITNE MASNE KISELINE 46: 145-150, 1992.
 4. Istraživanja pokazuju da je ulje sjemenki sezama moćan antioksidans. U tkivima ispod kože, ovo ulje će neutralizirati radikale kisika. Brzo prodire u kožu i kroz kapilare ulazi u krvotok.
 5. Pomaže oboljelima od psorijaze i bolesti suhe kože. Uspješno se koristi u dječjoj kosi za ubijanje zaraza ušima. Korisan je prirodni UV zaštitnik.
 6. Ako se koristi nakon izlaganja vjetru ili suncu, smirit će opekline. Hrani i hrani vlasište za kontrolu suhe peruti vlasišta i ubijanje bakterija koje uzrokuju perut. Štiti kožu od utjecaja klora u vodi bazena. Upotrebljavano prije i nakon zračenja, ulje sezamovih sjemenki pomaže u neutraliziranju poplave radikala kisika što takav tretman neizbježno uzrokuje.
 7. Na koži topive topive u ulju privlače molekule ulja sezamovih sjemenki koje se potom mogu isprati vrućom vodom i blagim sapunom. Molekule ulja interno privlače topive topive u ulju i prenose ih u krvotok, a zatim iz tijela kao otpad.
 8. Ulje koje se koristi kao tuš pomiješano s toplom vodom, kontrolira infekcije vaginalnog kvasca.
 9. Ulje sjemenki sezama brzo se upija i prodire kroz tkiva do same srži kosti. Kroz kapilare ulazi u krvotok i cirkulira.
 10. Sezamovo ulje pomaže zglobovima da zadrže svoju fleksibilnost. Kožu održava podatnom i mekom. Liječi i štiti područja blagih ogrebotina, posjekotina i ogrebotina. Pomaže u zatezanju kože lica, posebno oko nosa, kontrolirajući uobičajeno povećanje pora kako koža kronološki stari.
 11. Upotrebljavano na dječjoj koži, posebno na području prekrivenom pelenom, ulje sezamovih sjemenki zaštitit će nježnu kožu od osipa uzrokovanog kiselošću tjelesnog otpada. U nosu i ušima će zaštititi od uobičajenih kožnih patogena.
 12. Djeci koja idu u školu, a koja će biti u nazočnosti druge djece s prehladom i njuškama, ulje sezamovih sjemenki obrisano nosom može zaštititi od virusa i bakterija koje se prenose zrakom.
 13. Kad ulje koristite kao ulje za masažu, pomažite duge udove gore-dolje. Koristite kružne pokrete preko svih zglobova kako biste potaknuli prirodnu energiju tih zglobova.
 14. Najbolje od svega je što ga masirajte po cijelom tijelu kako biste oslobodili nečistoće s kože, a zatim se okupajte ili istuširajte toplom vodom. Ako imate vremena, topla kupka za kadu povećava cirkulaciju i sredstvo je za daljnje pročišćavanje.

Sezamovo ulje, na sanskrtu nazvano "til" ulje, navodno je poznato još od vedskih vremena. Drevni ayurvedski učenjak Charaka u svojoj poznatoj raspravi o ayurvedi tvrdi da je to najbolje od svih ulja. Sezamovo ulje tradicionalno je odabrano ulje za abhyangu, svakodnevnu ayurvedsku samo-masažu. Bogat je linolnom kiselinom, a ima antibakterijska, protuupalna i antioksidativna svojstva.

Sezamovo ulje posebno je korisno za smirivanje Vate. Vrlo je hranjiv i sprječava pretjerano isušivanje kože. Sezamovo ulje umasirano u tjeme jednom tjedno izvrstan je način za njegu vlasišta i vraćanje prirodne ravnoteže i sjaja kose.

Sezamovo ulje se u Indiji intenzivno koristi kao ljekovito ulje, uključujući i u eksperimentima koji su pokazali da je korisno za deblokadu arterija. U nedavnim pokusima ayurvedskih liječnika u Nizozemskoj sezamovo ulje koristi se u liječenju nekoliko kroničnih procesa bolesti, uključujući hepatitis, dijabetes i migrenu.

Hvala na A2A gospođi Renuka S. i gospodinu Nishantu Asharu

Hvala na čitanju ………… .Nadam se da ovo pomaže ………………………….

Posljednje ažuriranje 06/01/2021

Komentiraj