Zašto se jutro nakon uzimanja amitriptalina osjećam tako mrzovoljno? Pomaže mi da spavam, ali sutradan se osjećam prilično grozno. Postoje li moguće protumjere?

Razlog zbog kojeg se osjećate grogi ujutro nakon uzimanja Amitriptilin jer ste noć prije uzimali amitriptilin. Preciznije, amitriptilin je lijek s višestrukim neurokemijskim učincima. U početku se koristio za antidepresivne blagodati inhibicijskih svojstava ponovnog unosa serotonina i norepinefrina. Njegova popularnost za ovu upotrebu bila je vrlo ograničena zbog dva druga svojstva, snažnih antikolinergičkih učinaka i vrlo snažni antihistaminski učinci. Danas se češće koristi za one koji su se nekad smatrali nuspojavama.

Bez ulaska u neurokemiju sna, vjerojatno je dovoljno napomenuti da se neki stariji antihistaminici koji prodiru u mozak i dalje koriste kao pomoćna sredstva za spavanje bez recepta. Preporučljivost upotrebe ovih lijekova u takve svrhe je loša, IMO. Postoji značajna literatura o njihovoj sposobnosti da oslabe motoričku funkciju i, što je najvažnije, vozačkoj sposobnosti. Udarac je u tome što je oštećenje bilo vidljivo na simulatorima vožnje ili stvarnim tečajevima na cesti, unatoč tome što sudionici potpuno nisu svjesni da su bili manje od svojih najboljih. U osnovi, antihistaminici promiču automobilske nesreće, ozljede i smrt (ako o meni sumnjate, pročitajte sve o tome na Google Scholaru).

Isto tako, snažna antihistaminska svojstva amitriptilina čine ga izuzetno sedativnim. Ali to je samo prva polovica problema. Druga polovica je približno 24-satni poluživot. Kao posljedicu, ako ga uzimate prije spavanja, puno je toga još uvijek prisutno ujutro, pa otuda i mrzovoljnost. Zapravo, pola će ga još biti oko sljedećeg spavanja. Potrebna su 4 dana da to očistite, a za to vrijeme, bez obzira jeste li toga svjesni ili ne, nećete biti ni najoštriji ni najbrži.

Kad sam prvi put vježbao, naše mogućnosti za prevenciju migrene bile su ograničene i propisao sam amitriptilin. Iako sam povremeno susretao pojedince koji su naizgled uspjeli, većina nije mogla podnijeti ni najmanju dozu. Ako ste vi ili drugi čitatelji presretni s tim, više vam snage jer ste među rijetkima sretnicima. IMO, njegovo je vrijeme prošlo i treba ga skinuti s tržišta.

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj