Zašto sam izgubio menstruaciju kad je moj BMI pao ispod 20 godina, ali moji prijatelji i dalje imaju svoj BMI kada je njihov BMI oko 18.6?

"Zašto sam izgubio menstruaciju kad mi je BMI pao ispod 20 godina, ali moji prijatelji i dalje imaju svoje kada je BMI oko 18.6?"

Postoji najmanje 10 razloga za amenoreju (propušteno razdoblje), a koji se odnosi na vas bilo bi nemoguće reći bez ispita. Trudnoća je daleko najčešći uzrok propuštenog razdoblja, a mi o vama ne znamo ništa, pa to ne možemo isključiti.

To bi mogli objasniti i neki drugi medicinski razlozi i čimbenici životnog stila koji utječu na vaš menstrualni ciklus poput ekstremnog gubitka kilograma. U tom slučaju, nakon što se vaša težina stabilizira, trebali biste vidjeti kako se vraćaju. BTW, to mogu učiniti sve brze promjene težine, čak i debljanje.

Neke žene koje koriste ekstremne vježbe za mršavljenje mogu uzrokovati ove promjene u ovulaciji i menstruaciji. Podržavanje ekstremnih vježbi može ih vratiti.

To se također odnosi na anoreksičare koji imaju vrlo nizak unos hrane ili vježbanjem sagorijevaju puno više kalorija od onoga što konzumiraju i koji mogu doživjeti amenoreju.

Čest problem pri dijeti za mršavljenje je prehrambeni nedostatak. Pokazalo se da se to vraća nakon što se nastavi sa zdravom prehranom.

Neke bolesti nadbubrežne žlijezde, ciste na jajnicima, disfunkcija jetre i dijabetes, samo su neke od bolesti koje mogu ometati vaš ciklus i koje mogu zahtijevati liječenje prije nego što se vrate.

Mogli biste imati i hormonalne nepravilnosti ili menopauzu jer su oni također česti uzroci ako niste trudni.

Hormonski kontraceptivi poput Depo-Provere, MiniPill-a samo za progesteron, Mirene IUD i Nexplanon također mogu utjecati na vaš ciklus.

Mlada žena koja je imala samo nekoliko ciklusa može proći nekoliko mjeseci bez još jednog dok ne počne redoviti obrazac. Također, žene koje nisu imale menstruaciju zbog upotrebe kontracepcije, hormonalne terapije ili bolesti, možda neće odmah početi redovito imati mjesečnu menstruaciju.

Propuštanje menstruacije ili dvije, čak i kada sumnjate da znate razlog, nešto je što vaš liječnik mora istražiti.

Posljednje ažuriranje 02/12/2020

Komentiraj