Zašto jednostavno ne hrane kolagen pacijentima s Ehlers-Danlosovim sindromom?

Kolagen je međustanično ljepilo koje spaja vaše kosti, mišiće i tetive. Postoji šesnaest različitih vrsta kolagena i svi se u vašem tijelu igraju malo drugačije. Ali je i tvar koju naše tijelo stvara na temelju uputa u našem genetskom kodiranju. Kolagen koji se dodaje različitim kremama i dodacima izrađuje se od (obično) krava, a ljudsko tijelo nije kompatibilno niti apsorbira. Tvrdnje da suplementi pomažu u apsorpciji kolagena nisu dokazane. Kreme koje sadrže kolagen osjećaju se lijepo (barem tako mislim), ali molekule kolagena su prevelike da bi ih naša koža mogla apsorbirati. Debljanje ovih krema od kože dolazi iz drugih komponenata i ne traje dugo.

Znanost ne razumije točno zašto oboljeli od Ehlers-Danlosa ne proizvode jak kolagen. Postoji genetska komponenta u kojoj određeni geni daju pogrešne upute za proizvodnju kolagena. Genetski testovi će otkriti imate li jednu od ovih vrsta Ehlers-Danlosa. Međutim, nisu svi ljudi koji imaju Ehlers-Danlosove simptome pozitivni na genetskim testovima. Što je najzabrinjavajuće, postoje dokazi da herbicidi mogu igrati ulogu u lošoj proizvodnji kolagena. Glavna komponenta herbicida, glifosat, slična je ključnoj tvari koju naša tijela koriste, glicinu, kako bi pomogla u stvaranju kolagena. Čini se da je glifosat dovoljno sličan glicinu da ga tijelo može unositi radi glicina, ali pritom stvara slabiji kolagen. Da. Pročitajte ovo ponovo. Mogli bismo se kao cijelo društvo otrovati uporabom herbicida.

Iako proizvođači herbicida tvrde da se njihovi proizvodi kvare nakon 47 dana, slabo oglašena činjenica je da je to tako oštećuje tlo, iskapa iz opskrbe vodom i usvaja u našu hranu. Nije dovoljno oprati povrće. Glifosat je sada dio naše opskrbe hranom.

Dakle, problem nije u tome što trebamo dodati nešto u prehranu oboljelih od Ehlers-Danlosa kako bismo popravili problem. Sve dok imamo opskrbu hranom koja neprestano remeti proizvodnju kolagena, oboljeli od Ehlers-Danlosa neće imati priliku oporaviti se od svojih simptoma ako se to zaista može učiniti.

Žiri još uvijek ne raspravlja o tome jesu li oboljeli od Ehlers-Danlosa genetski skloniji unosu glifosata u pomoć u stvaranju kolagena ili će u konačnici ovo trovanje utjecati na sve nas.

Posljednje ažuriranje 23/01/2021

Komentiraj