Zašto je soda toliko skuplja u Europi nego u SAD-u?

Evo pregleda čimbenika koji pridonose razlikama u cijenama sode između SAD-a i Europe.

Opće razlike:

 • Manji obujam prodaje: prodajte manje, manje dobiti. Povećajte cijenu.
  Europljani piju NAČIN manje gaziranog pića od Amerikanaca. To se kreće između pola i gotovo desetine količine godišnje.

 • Manje tržište distribucije : Da, koksa je koksa, ali svaka zemlja ima svoje vlastito punjenje i stavljanje u promet, makar samo zbog tržišnih razlika u jezičnim i ponekad pravilima pakiranja.
  Primjeri:
  - Francuzi imaju zakon da bilo koji slogan na pakiranju koji nije na francuskom treba referencu na francuski prijevod na kontejneru.
  - Ponekad će ista soda iz povijesnih razloga uzeti drugo ime robne marke ili iskoristiti kupnju popularne lokalne marke.
 • Skuplje za proizvodnju . Oh, čekaj, koka- kolu nije uvijek koka- kolu. Šećer od trske koristi se u soda u bocama umjesto HFCS-a.
 • Manji opseg proizvodnje : Europa je izuzetno heterogena u sklonostima proizvoda, prepoznatljivosti marke i ukusu.
  Fanta je dobar primjer: slađa i još narančaste boje u mediteranskim zemljama. Sjećam se da je u Francuskoj bila mandarine, ali u Nizozemskoj i Njemačkoj gotovo je žuta.
  Potom su tu regionalne preferencije: Koka-kola od vanilije plutala je u većini Europe, ali još uvijek je u prodaji u Francuskoj, Njemačkoj i, posljednji put kad sam pogledala, u Nizozemskoj.
 • Skuplja distribucija: Plin je skuplji, pa tako i ljudi koji voze kamione (veće plaće, beneficije, sva ta prokleta hipi "prava" koja dobivaju;).
 • Veći porez na dodanu vrijednost. To se ne odnosi na sve zemlje, jer mnoge države EU imaju niži PDV za hranu i piće. Međutim, neke zemlje imaju (UK: 20%; Rep. Irska: 23%) ili planiraju (Francuska: 19,6% http: //www.tmf-vat.com/tmf-in-the-media/france-raises-vat -na-šećer-pića-do-196-u-2012.html) uvesti veće tarife za slatka pića. To znači znatno veći pritisak na prihode od sode u tim zemljama.

Na sode soda u supermarketu:

 • Opet se referirajući na količine, soda u supermarketu ima daleko niže podatke o prodaji , što još više pritiska cijene prije nego što dođe do potrošača.
 • Također, ne zaboravite da su prikazane cijene u europskim supermarketima cijene NAKON poreza . Mnogi posjetitelji iz SAD-a obično zaokruže sve cijene koje vide kao u Sjedinjenim Državama. Neće biti potrebno u EU. Opet će ti porezi vjerojatno biti veći.
 • Naslage boca češće su i veće su nego u SAD-u (oko 25 centi za PET posude, posebno sjeverne zemlje), što također propuštaju mnogi koji nisu navikli na to.

O cijenama sode u restoranu:
U neobicnim restoranima, ukljucujuci i jeftine restorane:

 • Pića iz fontana / prethodno pomiješana pića uglavnom se ne rade. Najčešće ćete plaćati soda u boci .
 • Pijenje sode tijekom zajedničkog objedovanja često se smatra nedovršenim . Osim djece, određenih vozača ili bilo koga tko ne pije alkohol u grupi koja to pije. Niži izlazi, veće cijene otkupa, veća cijena menija.
 • Restorani s nižom cijenom zapravo snižavaju cijene obroka kako bi namamili kupce i velik dio svoje dobiti uzimaju od prodaje pića . Da su gazirana pića sve što možete, to bi narušilo ovu strategiju.
 • Malo upozorenje: nemojte se zavaravati percepcijom vašeg jelovnika jer su i ovdje usluga i porez uključeni svugdje gdje god idete (što u mom skromnom europskom umu ima više smisla nego naručiti nešto s jelovnika i dodati oko 25-30 % na svaku stavku u završnom računu), cijena može izgledati veća, ali često nije.

O ležernom objedovanju:
poput Applebeesa, TGI petka itd. Zapravo ne postoje na razini koju imaju u SAD-u. Za većinu potrošača to je ili "pravi" restoran (čak i po cijenama usporedivim s američkim povremenim zglobovima), brza hrana ili jelo kod kuće. Pogotovo je potonje popularnije među mnogim važnim potencijalnim ciljevima neformalnih lanaca za blagovanje: mladim ljudima s ograničenim proračunom, posebno studentima i obiteljima s djecom.

Na zglobovima brze hrane

 • Europljani nisu navikli na koncept punjenja . Lanci brze hrane većinu profita ostvaruju na ponudama obroka, a ta dobit uglavnom dolazi od gaziranih pića zbog niske cijene i velike proizvodnje pripremljenih pića. To znači da niti jedan od lanaca brze hrane neće ni pomisliti predstaviti koncept prije nego što se pojave znakovi popularne potražnje ...
 • ... ali tu je i potpuni nedostatak interesa za sve što možete piti sodu . Ne samo u pogledu razine potrošnje, već i kad većina Europljana jede u brzom hranom, to je za brzi zalogaj. Zato uglavnom sjednite, popijte se, popijte sodu i prijeđite na sljedeću točku dnevnog reda.

Ups, nekako sam od ovog napravio konzultantski koncert ..

Posljednje ažuriranje 20/12/2020

Komentiraj