Zašto je koža oko ljudskih dijelova (poput genitalija) često tamnija od ostatka tijela?

Ovaj odgovor može sadržavati osjetljive slike. Kliknite sliku da biste je odmaglili.

Hormoni i trenje

Kad muškarci prođu kroz pubertet, njihovo tijelo proizvodi više spolnih hormona nadbubrežne i androgene. Androgen je odgovoran za sekundarne spolne karakteristike, poput dlaka na licu i tijelu; također predstavlja pigmentaciju kože. To se događa kada androgen reagira na melanocite ili stanice kože koje proizvode melanin; što rezultira preponama i skrotumom tamnijeg izgleda. Što se tiče naših usta i genitalnih područja, usne proizvode više feomelanina - crvenkastog pigmenta koji se nalazi u crvenokosima. To sugerira da jednostavnim crvenilom genitalije izgledaju i tamnije.

Drugi čimbenik koji može utjecati na pigmentaciju, posebno u preponama i mošnje, je trenje. Koža se zadebljava kroničnim trenjem, pa ako na nekom mjestu ima istrljavanja, s vremenom će osoba primijetiti da koža ima tvrđu teksturu s blagim potamnjivanjem.

Postoji nekoliko medicinskih stanja koja mogu pridonijeti tamnijim muškim genitalijama, isto. Neravnoteža hormona ili šećera - kao što se vidi kod onih s dijabetesom - može proizvesti više pigmenta. Pretilost također može stvoriti tamnu kožu na nekoliko područja, poput bedara i genitalija, zbog progresivnog trljanja kože. Manje poznata stanja, poput acanthosis nigricans, mogu dovesti do potamnjenja kože na stražnjem dijelu vrata, prepona i pazuha, prema Klinici Mayo.

Iako se očekuje da će se u genitalijama vidjeti tamniji pigment, neobično crnkasto zatamnjenje moglo bi biti rana indikacija za gangrenu (Fourierova gangrena) ili bilo koji tromb koji ometa krajnje arterije u tom području.

Izvor: 'Zašto je moj penis tamniji od mene?'

Posljednje ažuriranje 29/11/2020

Komentiraj