Zašto je kolagen važan? Pomažu li vitamini kolagenu da ga nadoknade?

Kolagen, vlaknasti protein koji se nalazi uglavnom u vezivnim tkivima, postoji u čitavom tjelesnom tkivu. Važan je za stvaranje i održavanje zdrave hrskavice, kostiju i drugih tkiva, iako je poznatiji po svojoj kozmetičkoj upotrebi kao pomlađivač kože. Kolagen, radeći s ostalim tjelesnim komponentama, pruža snažan i fleksibilan okvir koji je sposoban izdržati stres i istezanje te zacjeljivati ​​rane spajanjem poderane kože. Ljudsko tijelo ima najmanje 16 vrsta kolagena, ali najistaknutiji su tipovi I, II i III.

Bone zdravstvo

Kosti su živo i rastuće tkivo koje se sastoji uglavnom od kolagena i kalcija. Počevši od oko 30. godine, tijelo gubi koštanu tvar brže nego što ga može proizvesti. Zbog hormonskih promjena i drugih dobnih čimbenika, razina proizvedenog kolagena opada i s godinama. Osteoporoza se javlja kada se koštana masa i minerali prebrzo izgube ili presporo nadomjeste, što uzrokuje lomljive ili slabe kosti koje mogu lakše puknuti. Ljudi koji imaju genetsku mutaciju kolagena tipa l mogu razviti osteoporozu zbog premalog ili nekvalitetnog kolagena u kostima. Žene su posebno izložene riziku od osteoporoze, počevši u ranim postmenopauzalnim godinama, jer se razina estrogena smanjuje.

Zdravlje hrskavice

Hrskavica, iako je također izrađena uglavnom od kolagena, fleksibilnija je i manje gusta od kosti, a zadržava stabilan izgled. Nalazi se u nosu, ušima i grlu te u zglobovima po cijelom tijelu. U zglobovima, hrskavica sprječava trljanje kosti jedna o drugu, pospješuje lakoću kretanja i pomaže u popravljanju. Kolagen ne čini samo hrskavicu; studija iz travnja 2013., "Induced Collagen Cross-links Enhance Cartilage Integration", objavljena u "Plos One", otkrila je da kolagen također može pomoći u povezivanju prirodne hrskavice s konstruiranom hrskavicom u slučajevima kada je hrskavica razgrađena ili je nema u svrhu popravljanja tkiva.

Saúde da Pele

Ljudska koža sadrži 14 vrsta kolagena, ali 80 posto od toga je kolagen tipa I i 15 posto tipa III. Kolagen tipa I podržava snagu kože, dok tip III uključuje održavanje elastičnosti. Nakon struganja ili rezanja kože, tijelo proizvodi kolagen za ponovno povezivanje kožnih tkiva i pomoć u saniranju ozljede. Kad se kolagen raspada zbog starenja ili bolesti, koža se može istanjiti, isušiti, naborati i postati krhka. Zbog toga je koža osjetljivija na ozljede. Neke bolesti također mogu ometati ili napadati kolagen u koži i drugim tkivima, kao što su sistemski eritemski lupus, reumatoidni artritis i skleroderma.

Učinaci kolagena protiv starenja

Starenje kože karakteriziraju fine linije, labavost i problemi s pigmentima. Ove dobne oznake dijelom su posljedica nedostataka i razgradnje kolagena povezanih s oštećenjem kože, dobom ili bolešću. Pretjerano izlaganje suncu ili sunčanje u zatvorenom može ubrzati ili pogoršati ove znakove starenja. Razni tretmani za pokušaj proizvodnje kolagena uključuju kreme, injekcije i laserske tretmane kože. Nakon tretmana kože, razina kolagena može se blago povećati, pomažući tijelu da popravi oštećenja kože. Tretmani ne dodaju kolagen u tijelo; najjednostavnije potaknite tijelo da počne stvarati ili povećavati razinu kolagena u koži. Pokazalo se da ovi tretmani ne pomažu u drugim dijelovima tijela kojima nedostaje kolagena.

Pročitajte ovdje http://collagencomplete.com/

Posljednje ažuriranje 04/12/2020

Komentiraj