Zašto je hidroksiprolin važna komponenta kolagena?

Kolagen, najzastupljeniji protein u kralježnjacima, evoluirao je kako bi pružio snagu. Kolagena spirala jedinstvena je sekundarna struktura. Temeljna jedinica kolagena je tropokolagen .Tropokolagen se sastoji od 3 namotanih polipeptida koji se nazivaju alfa-lanci. Alfa-lanci su lijevi polipeptidi i ima tri aminokiselinska ostatka po zavoju.Tri alfa-lanca vijugaju se jedan oko drugog u karakterističnoj trostrukoj zavojnici desne ruke.
Aminokiselinski slijed je općenito ponavljajuća tripeptidna jedinica,Gly-XY, gdje X je prolin, a Y je 3-ili 4-hidroksiprolin ili 5-hidroksilizin.
Prolin i hidroksiprolin daju molekuli kolagena krutost dopuštajući oštro uvijanje kolagenske zavojnice.
Na primjer: - Ako konstruirani peptid s 10 Gly-Pro-Pro ponovi nabor kako bi stvorio trostruku zavojnicu kolagena, struktura će se otopiti na 41 Celzijev stupanj, ali ako se 10 ponavljanja promijene u Gly-Pro-4-Hyp, taljenje temperatura će biti 69 Celzijevih stupnjeva.

Primjer koji pokazuje važnost hidroksiprolina je potreba za askorbinskom kiselinom (vitaminom C) u našoj prehrani, čiji nedostatak uzrokuje skorbut (bolest koju karakterizira opća degeneracija vezivnog tkiva). Zapravo Vit-C djeluje kao kofaktori enzima prolil hidroksilaza koja je potrebna za hidroksilaciju prolin.Odsutnost ovog ko-faktora rezultira oštećenom sintezom kolagena zbog ne stvaranja hidroksiprolina.

Posljednje ažuriranje 25/12/2020

Komentiraj