Zašto Coca Cola proizvodi i TaB i Diet Colu?

"Tab" slučajno je prvi niskokalorični cola napitak tvrtke Coca Cola, a predstavljen je 1960-ih. Diet Cola je nastala 80-ih.

'Tab 'se prodavao potrošačima koji su željeli pratiti' svoju težinu.
U idealnom slučaju, Coca Cola je trebala napraviti osnovno produljenje linije za promociju novog proizvoda. No tada su se rukovoditelji razlikovali od prijetnji koja bi mogla doći preko imena marke Coca Cola ako proizvod ne uspije.

U međuvremenu, i 60-ih je Pepsi osmislio svoju vodeću marku dijetalne kole 'Diet Pepsi' i uživao je značajan tržišni udio u 1980-ima. Stoga je Coca Cola osjetila potrebu da osmisli produženje linije za ime Coca Cola i lansirala Diet Coke.

Drugi razlog bio je taj što su dijetalnu kolu prvenstveno konzumirale žene. 'Tab' s potpisom ružičaste boje i reklame s lijepim djevojkama u bikiniju učinili su da žene 'Tab' privlače više nego muškarce. Mogli su lako izvršiti preinaku marke sličnu onome što je poduzeo Marlboro kako bi njihov proizvod muškarcima bio privlačniji. Ali kad imate puno novca, zašto ne biste stvorili novi brend!

Krajem 80-ih prodaja Diet Coke prošla je Tab i ne može se poreći da je postojala neka razina kanibalizacije, ali Tab se sastoji od lojalne potrošačke baze od koje Cola ne želi odustati.

Na neki način, podsjeća na ono što se dogodilo s pićem 'Thums Up' u Indiji. Thums-Up je bilo najpopularnije cola piće u Indiji. Nakon liberalizacije, Coca Cola se odvažila u zemlju i stekla Thums-up. Ideja je bila ubiti marku. Coca Cola je u svakom slučaju imala punionice, punionice i opskrbni lanac Thums-Upa.

Coca Cola je, tako, pokušala ubiti Thums-Up, ali kasnije je shvatila da je Pepsi uspio dobiti više od Cole ako Thums-up bude ubijen. Umjesto toga, Coke je sada počeo koristiti Thums-Up kao suparničku marku Pepsiju. I sada obje marke istodobno postoje iako se naravno prodaju na drugačiji način.

-----------------
Oglasi s potpisom na kartici ciljani na žene

Posljednje ažuriranje 02/01/2021

Komentiraj