Yacon dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Yacon je ime koje se koristi za pozivanje na biljku Sixanthus sonchifolius, koji je gomolja povrće (slično krumpiru) i zajednički prehrambeni proizvod u Južnoj Americi. Izgleda kao slatki krumpir i okus poput kruške. Dok se gomolja koristi u kuhanju, sirup izveden iz tubera (nazvan Yacon Sirup) koristi se kao alternativni zaslađivač.

Ovo povrće se također ponekad naziva 'dijetnim krumpirom', za koji se smatra da je povezan s sadržajem fruktooligosaharida (Fos). FOS pogodnosti crijevo zdravlje i ima prebiotički učinak, a mogu također imati manji učinak suzbijanja apetita u pretili, što smanjuje unos hrane. Smatra se da je dobar dodatak prehrani, budući da su njezini troškovi proizvodnje niski i prinos je visok, tako da može biti jedan od najdvidljivijih izvora prehrambenih fos, a možda i odvratiti konzumiranje šećera, kao što je sam Yacon Sirup sladak.

Ljudske studije o Yacon trenutno su ograničene. Jedna studija podržava učinak mršavljenja, koji može biti posljedica smanjenja konzumiranih kalorija, dok je druga studija primijetila da Yacon posjeduje imovinu protiv pokretanosti (usporavanje vremena tranzitnog tranzita) za koje se zna da smanjuje apetit nešto. Smatra se da su ta svojstva povezana s sadržajem FO-a, te su slični prednostima FOS-a iz drugih izvora.

Studije glodavaca ukazuju na proliferaciju 'dobrih' bakterija u debelom crijevu u skladu s yaconovim prebiotičkim učincima, kao i povećanjem unosa minerala iz debelog crijeva, od kojih je potonji koristan za zdravlje kostiju. Ta svojstva još nisu dokazana kod ljudi s, ali se smatrala da će se dogoditi jer su napomenuli u ljudima s bilo kojim drugim izvorom FOS-a.

Postoji čaj koji je napravljen od lišća Yacona, koji se kaže da je anti-dijabetičar. Nema ljudskih dokaza za ovu tvrdnju i zbog najmanje jedne studije koja bilježi oštećenje bubrega povezanih s čajem (oštećenje bubrega ima tendenciju da se smanji razina glukoze u krvi), smatra se da to odgovara navodni antikabetički učinci i potrošnja Čaj se ne preporučuje.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj