Vitex Agnus-Castes dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Vitex Agnus-Castes je dodatak izveden iz bobica. Također se zove Vitex, čisto drvo ili chasterry.

Danas se prvenstveno koristi za ublažavanje simptoma predmenstrualnog sindroma. Vitex Agnus-Castes je nadmašio placebo u brojnim suđenjima i pokazalo se da je učinkovit u smanjenju vrućih bljeskova, nadutost, razdražljivost, poremećaje spavanja, depresije, raznih poremećaja raspoloženja, pa čak i grčeve povezane s predmenstrualnim sindromom.

Iako životinjski dokazi sugeriraju da uzimanje Vitex Agnus-Castes Može povećati razinu estrogena i progesterona, potrebno je daljnja istraživanja kako bi se taj učinak potvrdio. Vitex Agnus-Castes ima ograničenu uporabu izvan njegovih učinaka na predmenstrualni sindrom.

Vitex Agnus-Castes djeluje slično dopaminu, smanjenjem razine prolaktina, koji su uzdignuti tijekom predmenstrualnog sindroma. Također može djelovati na opioidni sustav oslobađajući beta-endorfina, nešto što ljudsko tijelo nedostaje tijekom predmenstrualnog sindroma.

Iako Vitex Agnus-Castes je korišten za dugo vremena, ljudi koji također koriste kontrolu rađanja, potrebna je daljnja istraživanja kako bi se potvrdila njegova sigurnost. Čini se da se ne može djelovati s bilo kojim farmaceutskim proizvodima, već zbog nedostatka dokaza, trudnice ili žene za laktaciju ne bi trebale uzeti Vitex Agnus-Castes.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj