Vitamin K dopuna – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Vitamin K je esencijalni vitamin. To je jedan od četiri vitamina topivih masti, zajedno s vitaminom A, vitaminom D i vitaminom E. Nazvana je Vitamin K nakon njemačke riječi koagulacija, jer vitamin k’Uloga u koagulacije krvi prvi je otkrivena u Njemačkoj. Vitamin K se može naći u tamno zelenom povrću, Matcha Tea i Natto (fermentirane soje). Vitamin K2 se također može naći u životinjskim proizvodima, budući da je rezultat bakterijske fermentacije.

Preporučeni dnevni unos (RDI) vitamina K dovoljan je za podršku zdrave koagulacije krvi. Više razine vitamina K, međutim, pružaju prednosti za kardiovaskularne i koštane zdravlje. Nažalost, teško je dobiti visoke razine vitamina K iz hrane sam. Većina ljudi don’t kao netto dovoljno da jede 50g dnevno, tako da je dopuna vitamina K popularna opcija.

Optimalne razine vitamina K povezane su s poboljšanim opsegom i promjerom kostiju. Vitamin K također može zaštititi kardiovaskularno zdravlje. Smanjuje kalcifikaciju i ukrućivanje arterija, što smanjuje rizik od smrtnosti povezane s kardiovaskularnim vezanim. Vitamin K može imati ulogu u terapiji raka i tretmanima protiv starenja. Također može pomoći u reguliranju osjetljivosti na inzulin i smanjenju crvenila kože, ali je potrebno više istraživanja kako bi se utvrdilo je li vitamin K aktivna uloga u tim područjima.

Vitamin k’Glavni mehanizam je kroz ciklus vitamina K, koji je ciklički metabolički put koji koristi vitamin K za ciljanje određenih proteina. Kada protein eksprimira glutamat, cilja se prema vitaminu K, što uzrokuje prikupljanje više kalcijanih iona. Kalcijevi ioni se uklanjaju iz krvotoka, koji sprječava nakupljanje u arterijama.

Vitamin K se često nadopunjuje uz vitamin D, budući da vitamin D također podržava zdravlje kostiju. Zapravo, uzimanje i zajedno će poboljšati učinke svakog od njih, jer su poznati da rade sinergistički. Prekomjerni vitamin D može dovesti do karterijalnog kalcifikacije, ali vitamin K smanjuje ovaj nakupljanje.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj