Vitamin E dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Vitamin E je izraz koji se koristi za označavanje osam molekula, koje su podijeljene u dvije kategorije: tokoferoli i tokotrienoli. Svaka kategorija je dalje podijeljena na alfa (α), beta (β), gama (γ), i delta (δ) vitameri. Vitamer α-tokoferol se smatra ‘glavni’ vitamer, ali gama (γ-tokoferol i γ-tocotrienol) su također popularne teme istraživanja, zbog njihove prisutnosti u prehrani. Zajedno, ovi spojevi se nazivaju vitamin E. Suplementi vitamina E gotovo uvijek sadrže α-tokoferol.

Većina vitamina E’Prednosti dolaze iz izbjegavanja nedostatka, ali postoji nekoliko slučajeva u kojima suplementacija može ponuditi dodatne prednosti. Dopunjavanje α-tokoferol može poboljšati imunološku funkciju posredovanu T-stanicama, što jača imunološki sustav.

Čini se da vitamin E također može poboljšati tijelo’odgovor antitijela na cijepljenje. Vitamin E je posebno važan za starije osobe, jer je nedostatak povezan s većim rizikom od fraktura kostiju. Dodatni dodatni vitamin E, međutim, neće pružiti dodatne koristi za zdravlje kostiju. Vitamin E može također biti u stanju zaštititi od opadajućeg pada povezanog s dobi, ali je potrebno daljnja istraživanja prije nego se dopuna može preporučiti posebno za Alzheimera’S i Parkinson’s liječenje.

Vitamin E bio je jedan od prva dva antioksidacijska spoja koja se prodaju kao dodatak prehrani, drugi je vitamin C. Ponekad se koristi kao ‘referenca’ antioksidacijski spoj kada se istražuju spojevi topljivih u mastima. Vitamin E može funkcionirati kao signalna molekula unutar stanica i za fosfatne skupine.

Od većine vitamina E’s koristi povezane su s niskim dozama malo iznad preporučene dnevne naknade (RDA), dodavanje vitamina E, nije uvijek potrebno. Prehrambene promjene mogu se sinkronizirano spriječiti nedostatak vitamina i eliminirati potrebu za dopunom. Sezam sjemenke posebno sadrže puno tokotrienola, kao i sesamin, koji poboljšava zadržavanje vitamina E. Vitamin E vitamin E je siguran za dodavanje, ali se ne smije miješati s antikoagulansima na bazi kumarina kao što su varfarin. Međutim, dugoročni vitamin E dodatak visoke doze (iznad 400iu dnevno) može biti povezano s povećanim rizikom od smrti i povećanom riziku od raka prostate.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj