Uncaria Rhynchophylla dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Uncaria Rhynchophylla (ne smije se miješati s Nearia TomENTOSA) je tradicionalna kineska medicina i japanska medicina koja se koristi za liječenje hipertenzije, konvulzivnih poremećaja (epilepsije) i za razne glave kao što su glavobolja ili vrtoglavica. Sadrži razne alkaloidne strukture, osobito onu nazvana po njemu (rinkofilline) i snažan alkaloid nalik na lijek s akronom od GME (geissisizin metil eter). To je komponenta popularne japanske ljekovitog formule poznatog kao Yokukansan, gdje je pored glycyrrhiza uralensis Čini se da posreduju neuroprotektivni učinci.

Studije koje koriste oralno uzimanje bilj ili izoliranih alkaloida samo su u životinjskim fazama istraživanja u ovom trenutku, ali se čini da GME ima antipsihotička svojstva vrlo slična aripiprazolu (farmaceutski) na serotoninom i dopaminskim receptorima. Utjecaj na serotoninske receptore također daje određena svojstva smanjenja tjeskobe i može smanjiti društvenu agresiju (što se smatra razlogom zašto Yokukansan smanjuje agitaciju kod starijih osoba s demencijom).

Postoji i neuroprotektivni učinak koji se uglavnom temelji na sprječavanju aktivacije potpornih stanica mozga (glijalnih stanica koje podupiru neurone) kao odgovor na upalu. Čini se da ovaj protuupalni učinak u mozgu leži u osnovi antiepileptičkih svojstava nakon oralnog uzimanja biljke.

Osim toga, postoji potencijal da ova biljka snizi krvni tlak zbog aktivacije signalizacije dušikovog oksida, ali to još nije istraženo u živim sustavima.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj