Suplement konjugirane linolne kiseline — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Konjugirana linoleinska kiselina, ili CLA, je izraz koji se koristi za označavanje smjese masnih kiselina koje imaju opću strukturu linoleinske kiseline (18 ugljika u dužini, 2 dvostruke veze) gdje dvostruke veze postoje dva ugljika daleko od drugih; Sve su to polinezasićene masne kiseline, a neke mogu biti trans masne kiseline.

Iako mnogi postoje, samo se dvaju dva navode. Jedan se zove C9t11 (cis-9, trans-11) i drugi t10c12 (Trans-10, CIS-12), nazvan po kojoj se obveznici događa tamo gdje na bočnom lancu.

CLA je istražena kao masno plamenik i agent za promicanje zdravlja zbog svog učinka na molekularno signalizacijsku receptorsku obitelj pod nazivom PPAR koji se odnosi na masnoće, steroidne signalizacije, upale i metabolizma glukoze / lipida.

Međutim, ljudske studije o CLA su vrlo nepouzdane, a ukupni učinci vidljivi s CLA nisu pretjerano snažni, niti su ponekad kontradiktorni. CLA je dobar istraživački standard za istraživane masne kiseline i PPAR sustav, ali njegova upotreba kao dopuna za osobne ciljeve prilično je neugledna.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj