Što su jeli njemački vojnici u Drugom svjetskom ratu?

Nijemci su vjerovali da dobro hrane svoje vojnike i to kad su zalihe mogle proći. Prema uredbi OKH-a, prosječni njemački vojnik imao je pravo na najmanje 3,74 kilograma ili 4500 kalorija dnevno podijeljeno u tri obroka, mali doručak, težak ručak i laganu večeru.

Obroci su podijeljeni u razrede s razredom obroka 1 namijenjenim vojnicima prve crte. Kao i kod većine vojske u to doba, mornarici i zrakoplovstvu poslužena je bolja hrana, a kao ratni teren muškarci koji su prvi dezertirali bili su oni koji su u vojsku premješteni iz drugih službi, a razlozi koje su često navodili bila je hrana.

Za razliku od muškaraca u drugim vojskama, njemački vojnik na prvoj crti dobio je prvi prioritet u hrani. Tijekom druge polovice 1944. bilo je ljudi iz pozadine koji su se dobrovoljno prijavili u borbu samo da bi dobili bolju hranu. U pozadini su se žrtvovale kako bi se podržali muškarci sprijeda. Vojnike ispred nalazila je poljska kuhinja, obično konjska zaprega, koja je mogla dnevno skuhati stotine kruhova ili pripremiti dovoljno variva za tvrtku. Kuhinja je često imala nadimak "poljski top" zbog dimne hrpe. Nijemci su krenuli prema kuhinjskim kamionima na benzinski pogon, ali to je bilo neravnomjerno i nije se uhvatilo jer je plin postajalo teže dobiti, tako da konjski vučeni kuhinjski vagon nikada zapravo nije nestao. Gulaš se zvao "jedan lonac" i služio se za ručak, vruć, svaki dan.

Njemačkim vojnicima bilo je dopušteno i pivo ili vino kad je bilo dostupno - a boce piva morali su vratiti na polog. Kava i šećer dodani su dodatno, a njemačkom je vojniku dodijeljeno sedam cigareta dnevno kao dio obroka.

Doručak se obično sastojao od 2 kriške kruha s pekmezom ili neke vrste životinjske masti pomiješane s lukom. Uvršteni muškarci dobili su jednu šalicu ersatz kave koja se obično pripremala od orašastih plodova cikorije ili žira ili bilo koje orašaste plodove koji su bili dostupni za lokalno mljevenje i kuhanje. Policajci su imali bolji pristup pravoj kavi, ali prava kava bila je luksuz.

OKG je ručak zabranio do razine gram / kalorija i trebao je sadržavati toliko srednje vrijednosti, krumpir, povrće i tako dalje, sve skuhano u loncu i opskrbljeno kruhom i kavom.

Večera je bila kruh, sir, mlijeko i puding.

Nijemci su imali i stvar koja se zvala "željezni obroci", a bili su slični američkim K-obrocima, ali oni su se mogli jesti samo u hitnim slučajevima ili uz dopuštenje zapovjednika. Obično su se sastojali od dovoljno hrane koja je mogla izdržati od jednog do tri dana, ali vojnik je sve to mogao lako pojesti u jednom danu. Obrodi željeza sastojali su se od krekera u voštanom papiru; mesne konzerve; konzervirana juha; kava erstatz; sol; šećer i čokolada, obično u obliku stvari zvane "Shoka-Cola", koja je bila ukusan, gusti komad čokolade pretočen sa šećerom i kofeinom i vrlo popularan.

Njemački vojnik na fronti obično je bio opskrbljen hranom i tek krajem 1944. godine sustav dostave hrane počeo se raspadati. Ipak, Nijemci su do kraja osigurali potrebnu hranu, iako su kvaliteta i okus patili. I dalje su pružali potrebne kalorije i većinu za borbu muškaraca, posebno na Zapadu. Samo je u početku, na Istoku i u ekstremnim situacijama, njemačka vojska patila na Istoku. Kad su se povukli, mogli su sa sobom ponijeti svoje kuhinje, a njihove opskrbne linije su se skratile i hrana je bila osigurana. U knjizi "Zaboravljeni vojnik" Guy Sajer govori o tome kako bi očajni intendanti dostavljali nepakiranu hranu u rinfuzi svakom vojniku, a na njima je bilo da se pomiješaju. Na primjer, Sajer je primio 5 kilograma maslaca i morao se miješati s drugim vojnicima koji su dobili nešto drugo i mijenjati, ali to je bilo u Memelu pred kraj kad se sve raspadalo. Ali čak je i njemački 9. Armee zarobljen u Halbeu izvijestio da imaju dovoljno hrane, a 12. Armee koji se predao Amerikancima sa sobom je donio svu hranu i poljske kuhinje. A kad su zapeli, Nijemci su im zaklali konje. Nijemci su također vozili sa sobom krda goveda, ovaca, koza, pa čak i kokoši kad su prešli u borbu. Jedna glava stoke napravila je 1000 obroka; konj je pružio samo 700. Ovce, koze i kokoši mnogo manje i kada je vrijeme nestalo, jer je bilo previše posla za njihovo mesanje. No čak je i njemački 9. Armee zarobljen u Halbeu izvijestio da imaju dovoljno hrane, a 12. Armee koji se predao Amerikancima sa sobom je donio svu svoju hranu i poljske kuhinje. A kad su zapeli, Nijemci su im zaklali konje. Nijemci su također vozili sa sobom krda goveda, ovaca, koza, pa čak i kokoši kad su prešli u borbu. Jedna glava stoke napravila je 1000 obroka; konj je pružio samo 700. Ovce, koze i kokoši mnogo manje i kada je vrijeme nestalo, jer je bilo previše posla za njihovo mesanje. Ali čak je i njemački 9. Armee zarobljen u Halbeu izvijestio da imaju dovoljno hrane, a 12. Armee koji se predao Amerikancima sa sobom je donio svu hranu i poljske kuhinje. A kad su zapeli, Nijemci su im zaklali konje. Nijemci su također vozili sa sobom krda goveda, ovaca, koza, pa čak i kokoši kad su prešli u borbu. Jedna glava stoke napravila je 1000 obroka; konj je pružio samo 700. Ovce, koze i kokoši mnogo manje i kada je vrijeme nestalo, jer je bilo previše posla za njihovo mesanje. koze, pa čak i kokoši s njima kad su prešli u borbu. Jedna glava stoke napravila je 1000 obroka; konj je pružio samo 700. Ovce, koze i kokoši mnogo manje i kada je vrijeme nestalo, jer je bilo previše posla za njihovo mesanje. koze, pa čak i kokoši s njima kad su prešli u borbu. Jedna glava stoke napravila je 1000 obroka; konj je pružio samo 700. Ovce, koze i kokoši mnogo manje i kada je vrijeme nestalo, jer je bilo previše posla za njihovo mesanje.

Posljednje ažuriranje 29/12/2020

Komentiraj