Što se kuha u vodi da nastane želatina?

Ukratko, ništa. Izrada želatine više je od pukog kuhanja nečega u vodi.

Želatina je hidrolizirani kolagen iz dijelova životinjskog tijela.

Postupci proizvodnje želatine sastoje se od nekoliko glavnih faza:

  1. Predtretmani za pripremu sirovina za glavni korak ekstrakcije i uklanjanje nečistoća koje mogu imati negativne učinke na fizikalno-kemijska svojstva konačnog želatinskog proizvoda.
  2. Hidroliza kolagena u želatinu. Hidroliza kolagena provodi se jednom od tri različite metode: adicnom, alkalnom i enzimskom hidrolizom. Liječenje kiselinom posebno je pogodno za manje potpuno umrežene materijale kao što je kolagen svinjske kože i obično treba 10 do 48 sati. Alkalna obrada prikladna je za složeniji kolagen poput onoga koji se nalazi u goveđim kožama i zahtijeva više vremena, obično nekoliko tjedana. Svrha alkalne obrade je uništavanje određenih kemijskih umrežavanja koja još uvijek postoje u kolagenu. U industriji želatine, želatina dobivena iz kiselinom tretirane sirovine naziva se želatina tipa A, a želatina dobivena iz alkalno tretirane sirovine naziva se želatina tipa B. Događa se napredak u optimizaciji prinosa želatine korištenjem enzimatska hidroliza kolagena. Vrijeme obrade kraće je od vremena potrebnog za obradu lužinama i rezultira gotovo potpunom konverzijom u čisti proizvod. Fizička svojstva konačnog želatinskog proizvoda smatraju se boljima.
  3. Ekstrakcija želatine iz smjese za hidrolizu, koja se obično vrši vrućom vodom ili razrijeđenim otopinama kiseline kao višestupanjski postupak.
  4. Tretmani rafiniranja i obnavljanja, uključujući filtraciju, bistrenje, isparavanje, sterilizaciju, sušenje, rutiranje, mljevenje i prosijavanje kako bi se uklonila voda iz otopine želatine, kako bi se uklonila ekstrahirana želatina i dobio suhi, pomiješani, mljeveni konačni proizvod.

(Izvor: Wikipedia.)

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj