Što se događa ako sol u potpunosti izbacite iz prehrane?

Prvo shvatimo koje su funkcije natrija ili natrijeve soli u našem tijelu. Sol koja sadrži natrij, zajedno s ostalim mineralima poput kalcija, magnezija, fosfata i kalija, djeluje kao elektrolit, što znači da stvara električki nabijene ione kada se otope u tekućinama poput krvi. Našem su tijelu potrebni elektroliti jer olakšavaju živčane impulse i reguliraju tjelesne funkcije kao što su otkucaji srca, probava, disanje, moždana aktivnost i krvni tlak. Natrij igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućine u i oko stanica (uključujući volumen tekućine u krvi) i pomaže u regulaciji rada živaca i mišića.

Dobro je poznato da visoka razina natrija (iznad 145 mililiekvilenata po litri, mEq / L) u našoj krvi može utjecati na ravnotežu tekućina i pridonijeti visokom krvnom tlaku. Ali čak i niske razine natrija (ispod 135 mEq / L), ne samo da smanjuju krvni tlak, već ometaju aktivnost živčanih stanica i mišića srca i probavnog trakta.

Ako ne uzmete odgovarajuću sol, prema potrebnoj dnevnoj dozi, ili u potpunosti napustite sol, najvjerojatnije ćete postati deficitarni. U ovom stanju, ako se pretjerate i ako znoj izgubite prekomjerne količine natrija, to će biti potpuno opasno i može dovesti do potencijalno opasnog stanja poznatog kao hiponatremija. Hiponatremija se javlja kada je koncentracija natrija u krvi abnormalno niska. Koncentracija natrija manja od 135 mmol / L (135 mEq / L) uvjet je hiponatremije. Ipak uz nizak unos natrija ili njegovo potpuno napuštanje, uz uzimanje previše vode uzrokuje ekstremno smanjenu razinu natrija u tijelu. Uzrokuje stanje teške hiponatremije, u kojoj se razina natrija smanjuje ispod 120 mEq / L. Kad se to dogodi, razina vode u tijelu raste, a tjelesne stanice počinju bubriti. Ova oteklina može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, od blagih do opasnih po život. Tjelesne stanice mogu pokrenuti simptome u rasponu od grčeva u mišićima, mučnine, povraćanja i vrtoglavice do šoka, kome i smrti.

To je razlog zbog kojeg se sportašima koji iscrpljuju tjelesnu sol čestim znojem savjetuje da uzimaju sportska pića bogata elektrolitima tijekom napornih aktivnosti kako bi nadoknadili gubitak natrija i drugih esencijalnih minerala.

Iako u nedostatku soli nekoliko dana, tijelo je može nadoknaditi unosom druge hrane, ali dugoročno je izuzetno opasno, jer vaše tijelo najvjerojatnije postaje deficitarno, što dovodi do nekoliko komplikacija kako je gore navedeno i dugoročno smrt je neizbježna.

Posljednje ažuriranje 08/12/2020

Komentiraj