Što se događa ako progutate tabletu namijenjenu sublingvalnoj primjeni?

To vrlo ovisi o lijeku.

Neki su podjezični lijekovi osmišljeni tako da se apsorbiraju kroz sluznicu u ustima i uništavaju se ili se ne apsorbiraju kasnije u crijevima ili jetra razgrađuju prije nego što mogu biti korisni ako se apsorbiraju iz želuca / tankog crijeva. Primjer bi bio asenapin. U tim bi slučajevima količina apsorbiranog lijeka bila manja od očekivane što bi dovelo do mogućeg neuspjeha liječenja.

Neki se lijekovi daju sublingvalno na intenzivnu brzinu odgovora (npr. Midazolam za epilepsiju), pa ako biste ih progutali, i dalje biste dobili odgovor, ali početak bi bio sporiji.

Neki izbjegavaju dalje u crijevima iz drugih razloga (npr. Tako da se tableta ne izgubi ako pacijent povrati sublingvalnim proklorperazinom, Buccastem), u tom slučaju riskirate gubitak doze ako dođe do povraćanja.

Međutim, tamo se ne apsorbira puno lijekova koji se otapaju u ustima; ovo je uglavnom mjesto gdje se orodisperzibilni oblik koristi za osiguravanje uzimanja lijeka (npr. antipsihotici kao što je Zyprexa Velotabs) ili ako postoji poteškoća s gutanjem. Ti lijekovi zapravo nisu podjezični, ali se kao takvi mogu opisati. Učinak njihovog gutanja je minimalan.

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj