Što se događa ako dijabetičar prestane jesti šećer?

Središnji je problem dijabetesa taj što pacijenti nemaju dovoljno inzulina da cirkulirajuća glukoza izađe iz krvi i uđe u stanice. Ne može se nositi s glukozom koja je tamo.

U kriški kruha možda nema grama šećera. Ali želučani enzimi mogu škrob u kruhu pretvoriti u šećer jako, jako dobro. To vrijedi za sav škrob. Krumpir i tjestenina učinili bi isto. Ne biste mogli ispustiti samo šećer, morali biste ispustiti sve ugljikohidrate. Kad biste iz prehrane izvukli sve ugljikohidrate, dramatično biste smanjili potrebu za inzulinom ili drugim lijekovima, a čak biste mogli i kontrolirati dijabetes. Ili možda ne.

Tijelo je posve sposobno za proizvodnju ugljikohidrata u jetri razgrađujući proteine. Tako tijelo može proizvesti puno šećera čak i bez unosa ugljikohidrata. Ako nema dovoljno inzulina za rukovanje proizvodima koji se proizvode, pacijentu će i dalje trebati inzulin ili drugi lijekovi.

So

  • Zaustavljanje šećera imat će mali ili nikakav učinak na kontrolu.
  • Zaustavljanje svih ugljikohidrata dramatično će utjecati na kontrolu
  • Inzulin ili drugi lijekovi mogu ili ne trebaju na dijeti s vrlo malo ugljikohidrata. Ako su lijekovi i dalje potrebni na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, bit će potrebni u mnogo manjim količinama, a kontrola će biti puno lakša.

Posljednje ažuriranje 05/01/2021

Komentiraj