Što molekulu čini kolagenom?

Odgovor na pitanje "Što molekulu čini kolagenom?"

Ovo uređivanje je ponovno uređeno (vidi dolje).

Očito se ne postavlja pitanje: "Što je kolagen?" ILI "Koja funkcija služi kolagenu?"

Pitanje se može postaviti koji organizam stvara kolagen. Kratki odgovor: sve životinje i samo životinje mogu stvarati kolagen, GMO ostaviti po strani.

Gornje pitanje zvuči otprilike slično: "što čini protein da bude pepsin, a drugi protein hemoglobin?" Svaki protein s drugačijim imenom ima različitu strukturu od bilo kojeg drugog proteina s drugim imenom i drugačijom funkcijom, različitom veličinom i različitom težinom i bez obzira na kakvu kvalitetu ga gledate, može se razlikovati od ostalih.

Riječ je o istoj vrsti pitanja kao "Što životinju čini mišom ili losom ili plavim kitom ili plavim morskim psom?" ILI "Što gadget čini automobilom, biciklom ili mikrofonom?"

Dodano nakon gornjeg uređivanja: Komentar me zamolio da objasnim kako je naveden kolagen.

Budući da je kolagen protein koji je evoluirao kada su eukarioti evoluirali u životinje, taj protein izražavaju razne (sve) životinje u različitim formatima, budući da se on izražava manje od milijardu godina. Razvio se kao i životinje koje izražavaju kolagen. Dakle, kolageni nisu identični unutar različitih vrsta.

Kolagenima je zajedničko:

  1. jedinstveni trostruki spiralne strukture i vrlo visoke sadržaje glicina (izrada oko 1/3 svog amino kiselina), kao i znatno velika količina prolina. Te su značajke ključne.
  2. nakon prevođenja, biosinteza kolagena nije završena u kralježnjaka (biosintezu kolagena svih ostalih vrsta ne poznajem iskreno, pa slučaj objašnjavam kod kralježnjaka). Neke od aminokiselina u nezrelom kolagenu mijenjaju se: prolin u hidroksiprolin (koji je jedinstveni ) i lizin u hidroksilizin. Dio hidroksilizina dobiva glikoziliran dio. Trostruka zavojnica se savija bez potrebe za pomoć enzimima.
  3. trostruke spiralne molekule prokolagena izlučuju se iz stanice u izvanstanični matriks gdje se prokolageni peptidi odcijepaju od aminoterminala kao i od karboksterminalnih krajeva peptidnih lanaca. Zrele trostruke spiralne molekule kolagena raspoređene su u jedinstvene fibrile. Tamo se nepovratno umreže. Ove snažne višestepene vlakna čine da se životinjske stanice lijepe i čine tkiva različita od biljnih ili gljivičnih tkiva. Takva "vezivna tkiva", kako ih nazivaju, postoje samo među vrstama životinja.

Ispod pogledajte različite prikaze jedinstvene trostruke zavojnice kolagena:

Znamo za 43 gena koji kodiraju kolagen u svakom čovjeku, što dovodi do mnogih različitih vrsta (nisam brojao, možda oko 43). Broj različitih gena razlikuje se kod ostalih životinja, a razlikuju se i molekule, jer se životinje međusobno razlikuju.

Svim kolagenima zajedničko je nekoliko jedinstvenih obilježja.

Obitelj molekula kolagena ne uključuje samo gore opisane kolagene, već i laminine, kao i s trostrukom spiralnom strukturom, ali koja služi drugačijoj namjeni. Od ljudi je poznato 15 vrsta laminina. Ispod pogledajte laminin

Posljednje ažuriranje 17/12/2020

Komentiraj