Što je upotreba triphale?

Triphala, kako samo ime opisuje, kombinacija je tri voća ili bilja "Haritaki, Bibhitaki i Amalaki". U Ayurvedi je poznat kao Tridoshic Rasayana tj. terapeutsko sredstvo koje uravnotežuje sve tri doše,
"Kapha, Vata i Pitta".

Evo nekoliko unutarnjih i vanjskih prednosti Triphale:

UNUTARNJI

1. zatvor
Triphala je najčešća ayurvedska formulacija koja se koristi za oslobađanje od zatvora. Zatvor je uzrokovan otežanom Vata došom. To može biti zbog česte konzumacije nezdrave hrane, prekomjernog unosa kave ili čaja, dugotrajnog spavanja, stresa i depresije. Svi ovi čimbenici pogoršavaju Vata u debelom crijevu i uzrokuju zatvor. Uzimanje Triphale pomaže u ublažavanju zatvora zbog svojih svojstava Rechane (blagi laksativ) i Vata-a.
Savjet:
a. Uzmite ½ - 2 žličice praha Triphala.
b. Progutajte ga mlakom vodom, po mogućnosti prije spavanja da biste se riješili zatvora.

2. Slab imunitet
Triphala se široko koristi za povećanje imuniteta za borbu protiv svakodnevnih zdravstvenih problema. To je zbog njegovog Rasayana (pomlađujućeg) svojstva.
Savjet:
a. Uzmite ½ - 2 žličice praha Triphala s medom ujutro nakon uzimanja lagane hrane.
b. Ponavljajte to svakodnevno kako biste ojačali imunitet.

3. Pretilost
Triphala je jedna od najsigurnijih ayurvedskih formulacija za smanjenje težine. Porast težine posljedica je nezdravih prehrambenih navika i načina života što dovodi do slabe probavne vatre. To povećava nakupljanje Ama uzrokujući neravnotežu u meda dhatu i rezultirajući pretilošću. Uzimanje Triphale pomaže u uklanjanju Ama zbog njenih svojstava Deepan (predjelo) i Pachan (probavno). Također ispravlja neravnotežu meda dhatu. Triphala također uklanja otpadni materijal iz crijeva zbog svog svojstva Rechana (blagi laksativ).
Savjet:
a. Uzmite ½ - 2 žličice praha Triphala.
b. Progutajte ga mlakom vodom, po mogućnosti prije spavanja radi kontrole pretilosti.

4. Problemi s jetrom
Triphala pomaže u ispravljanju problema s jetrom. Prema Ayurvedi, jetra ima blisku vezu s Agnijem (probavna vatra) i Pitta došom. Svaka neravnoteža u Agni i Pitta doši dovodi do oštećenja jetre. Redoviti unos Triphale pomaže uravnotežiti Agni i Pittu zbog svojstva balansiranja Tridosha (Vata-Pitta-Kapha). Jetru održava zdravom i snažnom zbog svoje Rasayana (pomlađujuće) prirode.
Savjet:
a. Uzmite 2-3 žličice soka Triphala.
b. Dodajte istu količinu vode.
c. Pijte ga prije uzimanja hrane jednom ili dva puta dnevno.

VANJSKI

1. Gubitak kose
Triphala pomaže kontrolirati opadanje kose i potiče rast kose kada se nanosi na vlasište. To je zato što je opadanje kose uglavnom posljedica otežane Vata doše u tijelu. Triphala pomaže u balansiranju Vate, a također kontrolira i perut koja je glavni uzrok opadanja kose.
Savjet:
a. Uzmite 1/2 žlice Triphala praha.
b. Dodajte 2 šalice vode, kuhajte vodu na srednjem plamenu dok ne smanji količinu za pola.
c. Pustite da se potpuno ohladi i nanesite na vlasište.
d. Držite 30 minuta.
e. Operite kosu blagim biljnim šamponom.
f. Ponovite to jednom ili dva puta tjedno.

2. akne
Triphala daje dobar rezultat u slučaju kožnih problema poput akni ili prištića. Prema Ayurvedi, pogoršanje Kapha dovodi do povećane proizvodnje sebuma i začepljenja pora. To rezultira stvaranjem i bijelih i mitesera. Još jedan čimbenik, pogoršanje Pitte uzrokuje crvene papule (kvrge) i upalu s gnojem. . Korištenje Triphale na koži pomaže u smanjenju akni ili prištića zbog svojih balansirajućih svojstava Pitta-Kapha.
Savjet:
a. Uzmite 1 / 2-1 žličicu praha Triphala.
b. Pomiješajte ga s kokosovim uljem i napravite pastu.
c. Nanesite ovu pastu na lice nježnim utrljavanjem paste na kožu.
d. Ostavite masku Triphala 15 minuta.
e. Zatim isperite lice običnom toplom vodom.

Referenca: Triphala: Prednosti, mjere opreza i doziranje | 1mg

Ovo su osnovne informacije o Triphali s nekoliko pogodnosti kako biste saznali više o ljubaznom zahtjevu s vrijednim upitom.

U međuvremenu,

.

.

.

.

Budi zdrav!! Budite organski !!

Posljednje ažuriranje 16/01/2021

Komentiraj