Što je svinjska želatina?

Želatina u Jell-O-u omogućuje vam da je pretvorite u sve moguće oblike. Što je zapravo želatina? Želatina je samo obrađena verzija strukturnog proteina zvanog kolagen koji se nalazi kod mnogih životinja, uključujući ljude. Kolagen zapravo čini gotovo trećinu svih bjelančevina u ljudskom tijelu. To je velika, vlaknasta molekula koja kožu, kosti i tetive čini jakom i donekle elastičnom. Kako starite, vaše tijelo stvara manje kolagena, a pojedinačna kolagenska vlakna postaju međusobno povezana. To biste mogli doživjeti kao ukočeni zglobovi (zbog manje fleksibilnih tetiva) ili bore (zbog gubitka elastičnosti kože).
Želatina koju jedete u Jell-O dolazi iz kolagena u kostima krava ili svinja, kopitima i vezivnim tkivima. Da bi napravili želatinu, proizvođači melju te različite dijelove i prethodno ih obrađuju jakom kiselinom ili jakom bazom kako bi razgradili stanične strukture i oslobodili proteine ​​poput kolagena. Nakon prethodne obrade, dobivena smjesa se prokuha. Tijekom ovog procesa, veliki protein kolagena na kraju postaje
djelomično razgrađen, a dobiveni proizvod naziva se želatina. Želatina se lako ekstrahira jer tvori sloj na površini kipuće smjese.
Želatina je čest sastojak hrane jer je tako svestrana. Može se koristiti kao sredstvo za želiranje (kao u Jell-O), kao zgušnjivač, emulgator i stabilizator. Naći ćete ga u raznim namirnicama, od jogurta do žvakaćih guma. Evo popisa neke druge hrane koja obično sadrži želatinu:

Posljednje ažuriranje 20/12/2020

Komentiraj