Što je sinteza kolagena?

Sinteza kolagena pokrivač je pojam koji opisuje kako vaše tijelo proizvodi, agregira i oblikuje strukture kolagena.

Ima četiri različita procesa. Ne gubeći se u korovu, evo kratkog pregleda:

4 faze sinteze kolagena

1. Biosinteza kolagena - stvaranje kolagena u tijelu.
Biosinteza kolagena može se usporediti s postupkom izrade opeke od gline, koja će se na kraju koristiti za izgradnju zida.
Zašto je važno: Biosinteza kolagena određuje koliko se sirovina proizvodi za zglobove i na njih mogu izravno utjecati prehrana, vježbanje i faktori životnog stila.

2. Umrežavanje kolagena - stvaranje veza između molekula kolagena kako bi se stvorile kolagenske fibrile (lanci kolagena slični slami).
Razmislite o umrežavanju kolagena na isti način na koji se žbuka drži cigle zajedno prilikom gradnje zida. Opisuje izgradnju veza.
Zašto je važno: Jako umreženi kolagen otporniji je na razgradnju od manje umreženog kolagena. A prehrana utječe na ovaj proces. Na primjer, Studije na životinjama pokazuju dugotrajne dijete s niskom energijom, a dijete s malo proteina mogu ometati umrežavanje. Studije to također pokazuju nedostatak bakra narušava umrežavanje kolagena, što dovodi do slabih formacija koje se lako iritiraju i rastrgaju.

3. Stvaranje vlakna kolagena - mikrofibrile kolagena su polukristalni snopovi kolagena.
Te su fibrile povezane poput slame u snopove fibrila.
Ovdje se raspada moja metafora od cigle ...
Zašto je važno: Pogledajte donju sliku da biste dobili ideju kako izgledaju kolagena vlakna nakon što se kolagena vlakna međusobno umreže i povežu. Na rast, veličinu i promjer ovih vlakana utječe vrsta tkiva, dob i stupanj razvoja. Sastav ovih vlakana u velikoj mjeri određuje koliko je meko tkivo čvrsto, fleksibilno (ili ukočeno) i otporno je na razgradnju.

Ova slika vlaknastih kolagena prikazuje strukturu nalik slami koja nastaje kada je kolagen umrežen sa susjednim molekulama. Vlakna kolagena tipa I (obrezani rubovi slike)

4. Kolagenoliza - AKA razgradnja kolagena.
Zašto je važno: Ovo zvuči loše. Ali zapravo je važan fiziološki proces za ozljedu i popravak rane.
Pokreće proces preoblikovanja neoptimalnih formacija kolagena (zvanog ožiljak), što je neophodno ne samo za popravak novih ozljeda, već i za uklanjanje nezdravih formacija tkiva iz starih ozljeda koje su se pretvorile u tendinitis ili tendinosis.

Ali poput upale ili oksidativnog stresa, previše razgradnje kolagena uzrokuje gubitak mase vezivnog tkiva. I to je jedan od glavnih pokretača starenja zglobova i bolesti.

Razgradnja kolagena ne događa se samo sa starenjem. Značajan dio (do 15% u studijama na životinjama) novosintetiziranog kolagena se razgrađuje. Ovo se naziva bazalna degradacija. Budući da se tako značajan dio novonastalog kolagena gubi odmah, ovo je ključna poluga za poboljšanje zdravlja zglobova.

Ako vas zanima jačanje proizvodnje kolagena (i smanjenje razgradnje), pogledajte članak koji sam napisao u donjoj temi. Ovaj konačni vodič obuhvaća sve što trebate znati o sintezi kolagena i zdravlju zglobova:

Pogledajte cijeli članak na SaltWrap.com:

Kako prirodno povećati sintezu kolagena

Posljednje ažuriranje 04/01/2021

Komentiraj