Što je Kambala?

Kambala je godišnja trka bivola na vlažnom muljevitom polju, (u kannadi se naziva: Gruda), u jugozapadnoj indijskoj državi Karnataka. To je vrsta sporta koja se povezuje s folklorom. Tradicionalno ga sponzoriraju lokalni TULUVA vlasnici i domaćinstva u obalnim četvrtima Dakshina Kannada i Udupi iz Karnatake i Kasaragod iz Kerale, regija zajednički poznata kao Tulu Nadu.

Sezona Kambala obično započinje u studenom i traje do ožujka. Kambale se organiziraju kroz Kambala Smithis (udruge Kambala), kojih je trenutno 18. Preko 45 utrka godišnje se održi u obalnoj Karnataki, uključujući manja udaljena sela.

Džokeji Kambala dobivaju naknadu od 1-2 laksa za treniranje bivola i sudjelovanje u natjecanjima u sezoni. Vlasnici im daju i novčane nagrade ako njihovi bivoli pobijede u nekom natjecanju.

Trkač Kambale Srinivasa Gowda (28) iz Moodabidrija stvorio je rekord prešavši udaljenost od 145 metara za 13.62 sekunde koja je izračunata na 9.55 sekundi za udaljenost od 100 metara tijekom tradicionalne utrke bivola u selu Aikala oko 30 kilometara od Mangaluru u Karnataki i smatrao ga rekordnim padom Usaina Bolta. (Usain St. Leo Bolt, je bivši sprinter Jamajke. Svjetski je rekorder na 100 metara, 9.69 s 9.58 sekundi u 2009.).

Nishant Shetty još jedan trkač Kambale iz Bajagolija Jogibettua koji je oborio rekord Srinivase Gowde na Venoor Kambali održanoj u nedjelju (16-02-2020) završio je utrku na 100 metara Kambala za 9.51 sekundi.

Ove se izvedbe natječu s olimpijskim draguljima.

Posljednje ažuriranje 02/01/2021

Komentiraj