Što je dobar internetski kalkulator BMI?

P: Što je dobar internetski kalkulator BMI?

O: Ništa!

BMI nije za procjenu pojedinaca. Ako želite procijeniti svoju „debelost“, tada morate izmjeriti nešto što ima bolji odnos s količinom masti koju imate. Težina sama po sebi nije zdrava ili nezdrava. Previše ili premalo masnog tkiva može predstavljati problem, premalo mišića također može biti problem (vrlo je malo vjerojatno da ćete imati previše mišića bez steroida). Provjerite npr. Koliko je koristan indeks tjelesne mase (BMI)? - Harvard Health Blog, TL; DR samo je pročitao ove citate: "Gotovo polovica onih koji BMI smatraju prekomjernom tjelesnom težinom imala je zdrav 'kardiometabolički profil'", "Otprilike trećina ljudi s normalnim mjerama BMI imala je nezdrav kardiometabolički profil".

Mjerni podaci koji se koriste umjesto BMI:

  • postotak tjelesne masti, pogledajte npr. Vodič za postotak tjelesne masti: 7 načina mjerenja (i smanjenja !) | Nerd Fitnessšto to znači, kako to izmjeriti, čak i slike kako bi vidjeli kako izgledaju različite razine. Prednost je u tome što dobivate prilično dobre informacije, a nedostatak je što je teško točno izmjeriti.
  • omjer struka i bokova (vidi npr. omjer struka i kukova - Wikipedia) je još jedan mjerni podatak koji je vrlo jednostavan za mjerenje i ima neku informativnu vrijednost. Mnogo je lakše izmjeriti od omjera tjelesne masti, ali ne kao dobar pokazatelj zdravlja. Stil mnogo bolji od BMI.

Posljednje ažuriranje 26/11/2020

Komentiraj