Što je BMI u medicinskom smislu?

Odlomak Indeks tjelesne mase (BMI) Ili Indeks Quetelet je vrijednost izvedena iz masa (težina) I visina pojedinca. BMI se definira kao tjelesna masa podijeljeno s trg od visina tijela, a univerzalno je izražen u jedinice kg / m [kvadrat], što proizlazi iz mase u kilograma a visina u metara.

BMI se također može odrediti pomoću tablice ili grafikona koji prikazuje BMI u funkciji mase i visine pomoću konturnih linija ili boja za različite kategorije BMI, a koji mogu koristiti i druge mjerne jedinice (pretvorene u metričke jedinice za izračun).

BMI je pokušaj kvantificiranja količine tkivne mase (mišić, masti i kosti) kod pojedinca, a zatim kategorizirajte tu osobu kao pothranjenost, normalnu težinu, pretežak, ili debeo na osnovu te vrijednosti. Ta je kategorizacija predmet neke rasprave o tome gdje na BMI skali trebaju biti postavljene crte razdvajanja između kategorija. Uobičajeno prihvaćeni rasponi BMI su premali: ispod 18.5 kg / m2, normalna težina: 18.5 do 25, prekomjerna težina: 25 do 30, pretili : preko 30.BMI ispod 20.0 i preko 25.0 povezani su s većom smrtnošću od svih uzroka, povećavajući rizik s udaljenošću od 20.0-25.0. Prevalencija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti najveća je u Americi, a najmanja u jugoistočnoj Aziji. Prevalencija prekomjerne tjelesne težine i pretilosti u zemljama s visokim dohotkom i višim srednjim dohotkom više je nego dvostruko veća od onih s niskim i nižim srednjim dohotkom.

Hvala,

duboko

Posljednje ažuriranje 10/01/2021

Komentiraj