Steletium tortuosum dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Sceletium tortuozum je biljka poznata kao Kanna koja je tradicionalno poznata kao psihoaktivna biljka. Nije poznato da je halucinogena niti navika, ali se uzima prije stresnih događaja kao što je lov (tradicionalna uporaba) za svoje kognitivne učinke.

Ograničeni dokazi ne sugeriraju nikakvo poboljšanje vremena reakcije ili mnogih parametara kognitivnih performansi kao što je memorija, iako može postojati slabljenje državne anksioznosti. Državna anksioznost odnosi se na povećanje anksioznosti doživljenog tijekom visokog stresa (kao što je kognitivni ili fizički test) i administracija Kanna prije ovih događaja može smanjiti koliko se tjeskobe doživljava i tako štetni učinci tjeskobe na performanse.

Dok mehanizmi o tome zašto Kanna vrši te učinke nije zaključno poznato, poznato je da utječe na amigdalu mozga (u regiji mozga u emocionalnoj obradi) i poznato je da također ima inhibitorne učinke na i serotonin transporter, kao i enzim poznat kao fosfodiesterase 4 (PDE4); Oba od tih proteina koji postoje u Amigdali.

Iako ne postoji dovoljno dokaza da trenutno preporučuju Kanna, njegova glavna uloga smanjenja državne anksioznosti čini obećavajući i postoji nekoliko drugih tvrdnji (kao što su antidepresivni učinci) koji ostaju neprovjeren.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj