Škola mog desetogodišnjeg brata danas mu je izmjerila BMI i označila ga je „morbidno pretilim“ (10. percentil) unatoč činjenici da to vizualno nije istina. Zašto bi test to zaključio unatoč činjenici da je visok i prosječne veličine?

Stoga sam pročitao dosta drugih komentara. Evo mog stava o tome.

Pretpostavljam da se škola koristila tablicom BMI djeteta. Ako ne, moj odgovor nije točan, ali lako možete potražiti BMI tablicu za djecu i vidjeti što piše za vašeg brata.

Recimo da grafikon nije točan kao što su ljudi spomenuli. Ok, prihvaćam to. Ali, ako se ne bavi puno sportova i ako ima tonu mišića, još uvijek previše teži. Možda ne morbidno pretilo, ali zatvorite ga. Još uvijek pretilo. Ono što vidite možda neće biti točno na temelju onoga što vidite u obitelji i prijateljima. Ako se puno bavi sportom, pročitajte o zdravoj prehrani, ali BMI je vjerojatno iskrivljen zbog mišićne mase.

Vrlo malo desetogodišnjaka ima dovoljno mišićne mase da pokvari test. Morao bi biti prilično podignut! Za ljude koji nisu mišići, prilično je točan. Zapamtite, daje raspon. Osoba s velikim kostima bit će na gornjem kraju, osoba s malim kostima trebala bi vagati bliže donjem kraju raspona.

Kad nema košulju, ima li kiflice? Mjesta na kojima mu se koža nabora zbog bucmastosti? To nije normalno za 10-godišnjaka. Što vi jedete? Ako ne jedete 5–12 porcija voća i povrća dnevno i samo povremene deserte, poslastice, slatkiše, pakirane (pripremljene, konzervirane ili smrznute hrane) ili brzu hranu, on vjerojatno BUDE pretilo pretilan. Znate li što znači 'morbidno'? Znači, ako još uvijek nema zdravstvenih problema zbog svoje težine, u određenom trenutku gotovo sigurno hoće.

Moj sin ima 11 godina i nije nimalo lagan za svoje godine. A nizak je, pa bi mu te dvije stvari zajedno trebale povećati BMI. Ima trbušni lonac što je normalno za njegovu dob. Dakle, uopće nije mršav. Ali pogledao sam njegov BMI, on nije ni blizu morbidno pretilim. Nije ni pretežak. Dakle, da bi vaš brat TAKO visoko ocijenio, on vjerojatno ima dodatnu težinu.

Problem nije toliko u tome koliko je težak, već u tome da li vježba najmanje 1 sat dnevno? Ni jedan sat vožnje do parka i razgovora s prijateljima. Pravih sat vremena hodanja, jahanja, trčanja, bavljenja sportom, penjanja na opremi igrališta, trčanja prskalicom, plivanja itd. I razmislite o tome što jede. Ako jedete iz zamrzivača (pripremljena jela) ili iz restorana, a ne netko tko kuha, vjerojatno je problem njegova težina. Kuha li netko iz vaše obitelji? I mislim ispočetka. Ne zagrijavanje zapakiranih stvari. Čak i ako netko kuha od nule, ima li puno teških umaka i sosova, masnog mesa, bijele riže, krumpira (regualr, ne slatki krumpir), bijele tjestenine, sireva? Kuhaju li se stvari u puno ulja? Puno domaćih pečenih slastica? Shvatili ste ideju.

Ako jedete nemasno meso, puno cjelovitih žitarica, mliječne proizvode s manje masnoća i puno voća i povrća, vjerojatno će izjednačiti težinu i visinu kad dođe u pubertet. Ali ako većinu vremena jedete bezveze, pretpostavljam da vaša obitelj ima problema. A možda biste i vi time što ne vidite problem. Oboje ga doslovno doživljavaju prosječnim i ne shvaćaju da bi školska evaluacija mogla imati neke zasluge. Opet, ako je na ekstremnom treningu i vjerojatno će ići na olimpijadu ili neki sportski događaj na visokoj razini, test nije točan. Ali čak i ako ima puno mišića, test ne bi smio reći da je 'morbidno' pretilan. Možda prekomjerne težine ili čak pretilosti. No, morbidno pretilo je, vjerujem, najviša kategorija. To je prilično visoko. Mislim da biste spomenuli da je bio sportaš na visokoj razini.

Nadam se da ćete vi i vaša obitelj to moći preokrenuti. Trebat će svi napori kako bi se promjene dogodile. Borim se i sa svojom težinom pa ovo pišem s krajnjom zabrinutošću i puno razumijevanja. Vjerojatno sam trenutno u jednoj od najviših kategorija. Neaktivan sam zbog invaliditeta, a stres u životu znači da grickam. Daleko previše. A ja sam ionako domaćica. Tako sam. TO!! Ali možda možete potražiti neke lakše recepte. Pomoć oko kuhanja. Ako ste na ovoj stranici, imate najmanje 13. Možete pripremati jela! Pročitajte knjigu kuhara. Znam da to zvuči čudno, ali možeš toliko naučiti. Da, možete čitati na mreži! Ili gledajte YouTube videozapise o kuhanju. Svakako pođite na dobru stranicu, a ne na onu s puno 'hakova' !! Pravi kuhari (dobri domaći kuhari su sjajni) s pravom hranom i sjajnim idejama. Isprobajte blog Best Bites. Nevjerojatni su i imaju puno obroka od 30 minuta.

Posljednje ažuriranje 14/01/2021

Komentiraj