Serrapeptase Supplement — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Serrapeptase je proteolitički (razarajući protein) enzim iz bakterija koje su porijeklom iz probavnog sustava svilenih buba. To je enzim odgovoran za otapanje svilene bube’s čahura.

Tradicionalno, serrapeptaza je korištena za protuupalna svojstva. Danas se prodaje kao dodatak za zdravlje zglobova.

Nažalost, mnoge studije o serapeptazi bile su loše strukturirane, s neadekvatnim kontrolnim skupinama. Najnoviji podaci sugeriraju da serrapeptase nije vrlo učinkovit dodatak, što se tiče zdravlja i upale zglobova.

Iako je serapeptaza otkrivena u plazmi nakon suplementacije, standardna oralna doza serapeptaze je niska, što znači da se vrlo malo apsorbira kroz crijeva. Ovo može biti jedan od razloga zašto je serapeptaza nepouzdana i ne baš učinkovita.

Utvrđeno je da serapeptaza ima sposobnost ukapljivanja sluzi i smanjenja bakterijskih biofilmova (smanjenje bakterija’sposobnost lijepljenja za površine i jedni druge). To znači da bi serrapeptaza mogla smanjiti nakupljanje sluzi, iscjedak iz nosa, plućne simptome cistične fibroze i pomoći drugim spojevima u borbi protiv bakterija. Potrebno je dodatno istraživanje kako bi se te učinci potvrdili.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj