S-adenozil metionin dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

S-adenozil metionin (isti) je aminokiselinski metionin vezan na ATP molekulu; Ova molekula prirodno cirkulira u krvi i djeluje kao 'metil donator'. Metilna skupina u kemiji je jednostavno molekula ugljika (vezana za neke vodike), a doniranje metilne skupine drugim molekulama može ubrzati ili sačuvati reakcije u tijelu kao oblik metaboličkog 'održavanja'. Kolin je još jedan istaknuti donator metila u tijelu, ali zbog selektivnosti nekih reakcija ta dva nisu nužno zamjenjiva.

Čini se da su neka tjelesna stanja povezana s nižim razinama SAMe u cirkulaciji, uključujući osteoartritis i depresiju gdje se čini da SAMe ima snažan terapeutski potencijal; nakon razdoblja nakupljanja od 1-2 mjeseca, dopunski SAMe u dozi od 800-1600 mg dnevno čini se jednako moćnim kao i neke farmaceutske opcije za osteoartritis i depresiju i čini se da pojačava neke antidepresive. Iako su niži cirkulirajuće razine istog vidljivog dijabetesa, koristi od iste i kontrole glukoze nisu tako i utvrđene kao depresija i osteoartritis.

Čini se da SAMe prati mnoge motive nalik hranjivim tvarima u tijelu, reguliran je unutar određenog raspona seruma i povezan s štetnim učincima kada je taj raspon poremećen. Potencijalno ima puno koristi u tjelesnim stanjima gdje se razine SAMe u cirkulaciji smanjuju.

Iako se nuspojave obično ne prijavljuju sa SAMe-om, brojne studije primjećuju mali skup sudionika koji doživljavaju maniju nakon suplementacije SAMe-om. Nije uobičajeno, ali čini se da je povezano s dodatkom SAMe iz nepoznatih razloga; prijavljen je i kod nekih osoba bez anamneze manije i ne čini se da je povezan s bilo kojim patološkim stanjem po sebi.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj