Rooibos dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Rooibos čaj je čaj koji se prilično vrši isključivo iz biljke Aspalatus linearis, i postaje sve popularniji napitak za piće u dijelu zbog okusa (bio poluslatko i manje gorko od zelenog i crnog čaja) i imati nizak sadržaj kofeina, kao i marketing koji ukazuje na njegove antioksidativne nekretnine su zdravi.

Kada gledate glavnu tvrdnju, čini se da su bioaktive u Rooibosu relativno moćni antioksidans, ali čak i kada su testirani in vitro (izvan živog tijela) nisu toliko moćni kao zeleni čaj katehini; Glavni bioaktivni, aspalanthin, također ima prilično slabu apsorpciju u živim modelima koji ograničava kako to može povećati kapacitet oksidacije plazme. Antioksidativni potencijal Rooibosa je prisutan, ali i slab i nepouzdan.

Postoje neke potencijalne prednosti pijenja ovog čaja čak i kada se uzme u obzir niska apsorpcija. Kaže se da čaj može ublažiti crijevne tegobe i čini se da ima neke opuštajuće učinke na crijeva, ali nema dokaza kod ljudi u ovom trenutku (a za tu tvrdnju, paprena metvica bi bila razboritija opcija). Čini se da također inhibira apsorpciju glukoze iz crijeva, što može biti anti-obesogeno i antidijabetičko svojstvo, ali u ovom trenutku ne postoje studije na ljudima.

Trenutno je Rooibos zanimljiv zbog toga što je ukusna opcija čaja, ali nema dovoljno dokaza koji podržavaju mnoge zdravstvene prednosti povezane s njim osim standardnih korisnih (i malih veličina) promjena za nezdrave osobe koje se viđaju s bilo kojim antioksidativnim spojem.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj