Rhodiola Rosea dodatak — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Što je Rhodiola Rosea?

Rhodiola rosea je biljka u rodiola rodovi (Crassulaceae obitelj) koji se tradicionalno koristi kao sredstvo protiv umora i spoj adaptogena. Njegove glavne kemikalije koje se smatraju odgovornima za njegove učinke su rosavin i salidrozid.

Koje su prednosti Rhodiole Rosea??

Čini se da je rodiola u stanju značajno smanjiti umor i 'izgaranje' koji dolaze od stresa i tjeskobe; brojna ispitivanja upućuju na značajne učinke, osobito kod osoba s problemima stresa i tjeskobe. To se može proširiti i na tjelovježbu, budući da postoje neki dokazi da akutna suplementacija prije vježbanja može smanjiti umor, ali potrebno je više istraživanja prije nego što budemo sigurni u to. Nadalje, čini se da ima učinak na smanjenje stresa i tjeskobe i može općenito poboljšati raspoloženje. Teško je reći je li to sekundarno zbog smanjenja umora. Kao što se može očekivati od smanjenja umora, istraživanja sugeriraju da može poboljšati različite mjere kognitivne funkcije, pod pretpostavkom da se umor smanjuje.

Ostale potencijalne uporabe Rhodiola uključuju preliminarne dokaze da je vrlo neuroprotektivan protiv toksina (zahtijeva više dokaza) i da uzimanje rodiola ili njegove aktivne komponente može smanjiti prejedanje izazvane stresom u ženama štakora. Čini se da je u mozgu Rhodiola vrlo serotonergična (povećava serotonin) i smanjuje kortikosteroide; Međutim, inhibicija monoamin oksidaza (MAO) koja se obično pripisuje rodioli možda neće biti relevantna nakon oralnog uzimanja rodiole. Rhodiola također može promicati dugovječnost, s preliminarnim (ne-sisavcima) dokazima koji sugeriraju do 20% produženja životnog vijeka zbog mehanizama koji su neovisni o kalorijskom ograničenju. Iako vrlo obećavajuće, potrebni su dokazi o sisavcima za potvrdu.

Koje su nuspojave i nedostaci Rhodiole?

Vjerojatno će biti siguran u kratkom ili srednjem roku (mjeseci do godinu dana) kada se uzima u normalnim dozama. Kao i općenito kod farmakološki moćnog bilja, može imati značajne interakcije s lijekovima.

Jedna studija je otkrila da se neki komercijalni proizvodi Rhodiole mogu razrijediti ili na drugi način krivotvoriti.

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj