Rhaponticum carthamoides dodatak – zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Rhaponticum carthamoides (ruski Leuzea ili Maral Root) je biljka koja se koristi u tradicionalnoj sibirskoj i ruskoj medicini za jačanje fizičke izvedbe, posebno nakon bolesti, osim što se koristi kao opće fizičko poboljšanje i pomoć za muško spolno poboljšanje. Izvor je molekula poznatih kao ekdisteroidi koji su hormoni uključeni u proces linjanja i sazrijevanja insekata, ali imaju različita djelovanja kada ih progutaju organizmi koji nisu kukci. Unatoč tome što su svojevrsni 'steroidi za insekte', nije utvrđeno da ekdisteroidi stupaju u interakciju s receptorima estrogena ili androgena niti utječu na razine tih hormona u tijelu.

Glavna tvrdnja povezana s Rhaponticum carthamoides je poboljšanje fizičke snage i sinteze mišićnih proteina. Dokazi za podršku ovih tvrdnji ograničeni su na dokaze glodavaca u ovom trenutku i usredotočuje se uglavnom na ecdysteroid poznat kao 20-hidroksiekdsona (također poznat kao ecdysteron). Međutim, ograničeni dokazi upućuju na mogućnost da oralna suplementacija pomogne u obje ove tvrdnje.

Glavno ograničenje usmeno nadopunjava Rhaponticum carthamoides i 20-hidroksiekdizon, međutim, brzi je metabolizam 20-hidroksiekdizona u serumu (s poluživotom od 8 minuta ili manje) što rezultira ograničenim količinama molekule koje dospiju do skeletnih mišića. To je zaobiđeno u nekim studijama na životinjama gdje je 20-hidroksiekdizon davan izravno u mišićno područje putem injekcija, i čini se da na taj način uzrokuje vremenski ovisno povećanje veličine mišića u području primjene s ograničenim perifernim djelovanjem. (tj. druge mišićne skupine možda neće doživjeti sintezu mišićnih proteina niti se čini da su zahvaćeni organi).

Ljudske studije nisu u ovom trenutku u ovom trenutku, ali čini se da postoji potencijal za ovu biljku, a sadržaj 20-hidroksiekdsona bude ergogena pomoć u tijeku buduća istraživanja, uključujući istraživanje očuvanja njegove stabilnosti u serumu (kako bi se omogućilo da se dosegne Ciljana tkiva).

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj