Proizvode li fibroblasti kolagen?

Unutar dubokih slojeva kože stanice zvane fibroblasti odgovorne su za pružanje napetosti kože i kontinuiranu proizvodnju kolagena i elastina (Grinnell, 2003). U mladoj koži broj i produktivnost fibroblasta su visoki dajući koži čvrstoću i čvrstoću (slika 3).

Učinci starenja na kožu.

Nažalost, kako starimo, učinkovitost fibroblasta u koži se smanjuje (vidi West, 1994. za pregled). Doista, nekoliko studija izvijestilo je da starenje kože prirodno ima znatno nižu sintezu kolagena od mlade kože (Chung i sur., 2001.; Varani i sur., 2000.).

Smanjena sinteza kolagena, zajedno s daljnjim oštećenjem struktura kolagena od sunca i životnih čimbenika (Kennedy i sur., 2003.) dovodi do manje kolagena i stoga otkriva prirodne znakove starenja; bore, crte i gubitak volumena (Gilchrest, 1989.).

Sada je već dobro utvrđeno da je prehrana presudan element za održavanje zdrave kože mlađeg izgleda (Cosgrove i sur., 2007.). Točnije, pokazalo se kako unošenje hidroliziranog kolagena, kao što je pronađeno u Collagen Shots, poboljšava strukturu, funkciju i izgled kože. Na primjer, hidratacija kože poboljšana je u skupini ženki koje su svakodnevno unosile 10 g hidroliziranog kolagena u usporedbi s onima koje su uzimale placebo (Sumida i sur., 2004.).

Kako kolagena vlakna i vlakna predstavljaju okvir za kožu, njihova je veličina važan faktor koji određuje njezino fizičko stanje (Miller, 1976). Istraživanje je pokazalo da nakon 6 tjedana gutanja ribljeg kolagena dolazi do značajnog povećanja gustoće i promjera kolagenskih vlakana (Matsuda i sur., 2006.)

Znanost - kolagen snimke | Podmlađena

Posljednje ažuriranje 26/11/2020

Komentiraj