Postoje li koristi od upotrebe MCT ulja ako nisam na ketogenoj dijeti ili u ketozi?

Istinski MCT sastoji se od masnih kiselina kraćih od laurinske. To znači da se radi o oko 15% kokosovog ulja, a ne o često navodnim 65%. Suzbija apetit poput bilo koje druge masti i iz tog razloga istiskuje drugu hranu, uključujući šećer / škrob.

Ne može se izbjeći apsorpcija MCT-a. Za razliku od konvencionalnih masti koje se moraju emulgirati i koje višak jednostavno prolaze kroz probavni sustav, molekule MCT su toliko male da difundiraju iz želuca i tankog crijeva. Kad bi netko stajao u bazenu MCT-a, difuzirao bi se kroz kožu.

MCT se uopće ne pohranjuje. Enzimi zvani elongaze mogu ih produljiti toliko da ih mogu pohraniti, ali to se natječe s enzimima koji ih pretvaraju u ketonska tijela. Potonji pobjeđuje i sav ili gotovo sav unos MCT pretvara se u ketonska tijela bez obzira je li neko prethodno bio u ketozi.

Vjerojatno nema puno koristi za tijelo u cjelini jer su glukoza / inzulin već čvrsto regulirani. Ako je netko nedavno konzumirao ugljikohidrate, on se još uvijek mora probaviti i za njegovo uklanjanje mora se osloboditi inzulin. Prisutnost ketonskih tijela neće se toliko promijeniti.

Mozak ima manju korist. Važna komponenta koristi od vježbanja dolazi od povećanja ketonskih tijela jer se počinje iscrpljivati ​​najdostupniji izvor glukoze.

Postoji stvarna korist ako netko pokušava ući u ketozu, bilo dijetom ili postom, proizvodnja ketona postupno raste, a čovjek osjeća dulje vrijeme. Brza indukcija ketonskih tijela to olakšava.

Epileptična djeca koja moraju živjeti daleko od ketoze ponekad ne mogu probaviti omjer masti koji moraju unositi. Zamjena dijela te masti MCT-om može ublažiti probavne tegobe.

Posljednje ažuriranje 10/12/2020

Komentiraj