Postoje li dodaci koji mogu ubrzati oporavak rastrganog ACL-a (nakon operacije)?

Upala i bol uzrokovane rastrganim ligamentom obično vas zatraže da posjetite liječnika, ali ako se niste posavjetovali s liječnikom, nemojte se oslanjati samo na suplemente za zacjeljivanje potrganog ligamenta. Dodaci osiguravaju hranjive sastojke koji podržavaju i ubrzavaju oporavak, ali rastrgani ligamenti trebaju liječenje kako bi osigurali optimalno zacjeljivanje.

Svakako se obratite specijalistu ortopedije kako bi se vaša ozljeda pravilno dijagnosticirala i liječila.

Ligamenti su trake žilavog, elastičnog vezivnog tkiva koje se nalaze na svakom zglobu. Spajaju kosti s obje strane zgloba, stabiliziraju zglob i ograničavaju kretanje. Nakon ozljede ligamenta, prva faza zacjeljivanja je upala koja traje oko 7 dana.

Oko 75% ligamenta sastoji se od kolagena, pa zacjeljivanje ovisi o proizvodnji kolagena. Nova sinteza kolagena započinje nakon upale i traje oko 21 dan. Oporavak rastrganog ligamenta možete podržati trošenjem hranjivih sastojaka potrebnih za obnovu kolagena.

Najbolji dodatak može biti onaj koji sadrži razne hranjive sastojke usmjerene na popravak ligamenata.

Ali ako većinu hranjivih sastojaka dobivate kroz prehranu, najbolji dodatak za vas je onaj koji osigurava određene hranjive sastojke koji nedostaju vašoj prehrani.

Vaša bi se prehrana trebala sastojati od Vitamin C .Vitamin C jedna je od najvažnijih hranjivih tvari za proizvodnju kolagena. Zapravo je to neophodno jer mora biti prisutan kako bi se stvorile veze između niti kolagenskih vlakana. Ovaj korak ovisan o vitaminu C odgovoran je za snagu kolagena, što znači da nedostatak vitamina C rezultira abnormalnim zacjeljivanjem i slabijim ligamentom.

Vitamin C također pomaže u pojačavanju aktivnosti bijelih krvnih stanica tijekom faze upale. Te stanice uništavaju bakterije i pomažu u aktiviranju drugih imunoloških stanica, poput antitijela.

Tu su i razne druge pomoćne hranjive tvari.

Vitamin potiče proizvodnju kolagena i može mu pomoći da se brže obnovi. Cink i željezo podržavaju imunološki sustav i doprinose sintezi kolagena.

Vaše tijelo također treba redovitu opskrbu aminokiselinama jer je kolagen protein. Iako se kolagen prvenstveno sastoji od tri aminokiseline - glicina, prolina i hidroksiprolina - nekoliko drugih može pojačati zacjeljivanje, uključujući arginin, ornitin i glutamin.

Možete razgovarati sa svojim liječnikom o tome hoćete li trebati povećati unos proteina i utvrditi jesu li dodaci aminokiselina potrebni za vaše stanje.

Uravnotežena prehrana koja uključuje nemasno meso, perad, ribu, jaja, mliječne proizvode, soju i ostale mahune opskrbit će svim esencijalnim aminokiselinama.

Čitao sam o dodatku zvanom Glukozamin. Neki dodaci koji ciljaju na popravak ligamenata sadrže glukozamin sulfat. Međutim, to nema velikog utjecaja u prvim važnim tjednima zacjeljivanja rastrgnutog ligamenta jer treba mjesec ili više dana prije nego što primijetite bilo kakve koristi uzimanje dodataka glukozaminu.

Rekao bih da je najbolje da ne ovisite o dodacima. Osobno nisam koristio nikakve dodatke nakon operacije. Uvijek biste trebali jesti dobro uravnoteženu zdravu prehranu bez obzira jeste li ozlijeđeni ili ne. Vaša uravnotežena prehrana pružit će vam sve što vašem tijelu treba. Svatko tijelo različito reagira dok se oporavlja od ozljeda zbog acl-a. Trebalo mi je vremena da se oporavim od poderanih acla, ali sada sam bolji nego ikad. Uvijek slušajte svog liječnika i fizioterapeuta i za tren ćete se vratiti u normalu.

Posljednje ažuriranje 12/01/2021

Komentiraj