Pomaže li vam neprobojna kava u mršavljenju?

Ne. Ne trebaju dodatne prehrambene masti iznad energetskih potreba ako se želi izgubiti uskladištena tjelesna masnoća. Ideja za mršavljenje je pristup uskladištenim tjelesnim mastima za nečije energetske potrebe.

Tijelo prvo sagorijeva šećer, prije nego što ikad dotakne masne naslage, pa prehrambeni šećer treba potpuno eliminirati. Ne brinite, vaše tijelo može stvoriti vlastiti šećer za svoje minimalne potrebe ako ga ne preopteretite inzulinom injekcijom.

Prehrambene masti su, međutim, neophodnost. Apsorpcija nekih presudnih mikrohranjivih sastojaka nemoguća je bez masnoće u probavnom kanalu, pa bi trebalo pojesti malo masnoće uz svaki obrok. Također, tijelo ne može proizvesti neke vrste esencijalnih masnih kiselina, pa u prehranu moraju biti uključeni izvori DHA i EPA.

Masti su bitne za strukturu staničnih stijenki, proizvodnju hormona i ključne su za zdravlje mozga i živčanih simptoma. Ipak, nije potreban u velikim količinama, a više nego što je potrebno definitivno nije bolje.

Masnoća je dvostruko veća od broja kalorija po gramu bilo ugljikohidrata ili bjelančevina, pa malo ide daleko. Kvaliteta je važna. Masti životinjskog izvora, poput maslaca, gheea, jaja i vrhnja trebale bi poticati od prirodno uzgojenih i hranjenih pastirskih životinja. Masnoće su zdrave samo ako se prirodno prerađuju, kao što su maslinovo ulje i ulja orašastih plodova, kapi životinjske masti i nehidrogenirana svinjska mast i loj. Sjeme i biljna ulja NISU zdrava!

Dovoljno masnoća dolazi kao normalan dio životinje i nekih biljaka. Razumno je koristiti umjerenu količinu za pirjanje hrane ili kao preljev na salatama ili okus povrća. Mala količina masti u glavnini i vlaknima u cjelovitoj hrani pomaže u postizanju sitosti. Dodavanje masti u kavu u kojoj nema većeg broja vlakana ili vlakana, a razmišljanje da je to za mršavljenje, presretno je i za potrebe sitosti i za energetski deficit potreban za korištenje uskladištene tjelesne masti za energiju naših stanica i aktivnosti.

Posljednje ažuriranje 01/12/2020

Komentiraj