Pomaže li kolagen stanjivanju kose?

Menopauzu je možda najbolje promatrati kao redovito kretanje u sljedeću fazu života. Tragično je da uključene hormonalne promjene mogu potaknuti "ženski primjer bezdlakosti", prikazan smanjenjem vlasi svugdje po glavi, bez smanjenja prednje linije kose. U osnovi možete biti nasljedno skloni ovom pitanju, ali drugi potencijalni uzroci istraživanja uključuju ekstremni pritisak, štetni učinci za njegu kose lijekove ili styling te rutinsko navijanje ili čupanje kose. Neki liječnici koji podržavaju lijekove mogu uzrokovati ekstremno opadanje kose, uključujući razrjeđivače krvi i lijekove koji se koriste za liječenje gihta, bolova u zglobovima, malodušnosti, problema sa srcem i hipertenzije. U slučaju da uzimate recept na bilo koji od ovih stanja, provjerite je li ćelavost muškog uzorka simptom. Osim toga, možete se obratiti svom liječniku primarne zdravstvene zaštite kako bi vas testirao na bolest štitnjače, što je normalno u vašoj dobi i također može uzrokovati problem. Ako je tako, liječenje bi trebalo dovesti do ponovnog rasta kose.

Ne propisujem uzimanje kolagena - nema dokaza da sprječava smanjenje kose ili pospješuje ponovni rast. Nagledao sam se da nekoliko dermatologa povezuje niski stupanj hranjivog biotina (pojedinac iz B kompleksa) s ćelavošću muškaraca kod žena, međutim nisam vidio logičan dokaz koji ukazuje na to da uzimanje dodataka biotinu čini razliku. Nedostatak željeza također je naveden kao potencijalni čimbenik ćelavosti kod muškaraca kod žena, no ispitivanje na Sveučilištu Duke distribuirano u prosincu 2010. u časopisu Američke akademije za dermatologiju istraživalo je status željeza kod žena sa i bez ćelavosti po muškarcima i utvrdilo da nikakva udruga.

Za opću snagu kose, kože i noktiju, propisujem da pokušate s prehrambenim metodologijama. Osigurajte da unosite dovoljno omega-3 nezasićenih masti tako što ćete nekoliko puta tjedno jesti losos, srdele, haringu ili skušu ili uzimati nekoliko grama dodatnog ribljeg ulja dnevno. Također, uzmite GLA (gama-linolensko nagrizajuće) kao ulje tamnog ribiza ili ulje noćurka, dostupno u futrolama ili nježnim gelovima u trgovinama za blagostanje. Pokušajte s 500 mg bilo dva puta dnevno tijekom šest do otprilike dva mjeseca kako biste provjerili pomaže li uz omega-3.

Tradicionalni lijekovi liječe žensku primjeru muške ćelavosti sa sedatom minoksidilom (Rogaine) koji nije odobrio liječnik, a koji utrljavate u tjeme dva puta svaki dan. U 20 do 25 posto slučajeva to će usporiti ili zaustaviti ćelavost. Liječenje košta oko 25 USD svaki mjesec. U slučaju da prestanete koristiti lijek, izgubit ćete svu kosu koju ste pokupili i smanjivanje će se nastaviti. Najpoznatije reakcije su trnci i osip na koži.

Posljednje ažuriranje 28/12/2020

Komentiraj