Po čemu se tkivo ožiljka razlikuje od kože oko njega?

Ovdje je potrebno malo pozadine, pa imajte na umu, molim vas. 🙂

Široko govoreći, kada pretrpite ozljedu, vaše tijelo kreće jednim od dva načina zacjeljivanja - regeneracijom ili fibrozom . Tkivo ožiljka nastaje kad ga imate, i ukazuje na to da su stanice koje ste izgubili u rani zbog traume / nekroze / itd. su više zamijenjeni kolagenom nego vrstama stanica identičnim onima koje su izgubljene.

Ako imate ožiljak, to znači da ste izliječeni sekundarnom namjerom [1]. To je područje vaš imunološki sustav vjerojatno pretrpio pristojnu upalu kako bi zadržao infekciju [2], a uzgojena je i unesena veća količina granulacijskog tkiva [3] kako bi se pravilno slojila ranjena regija.

Šanse su ako ste strugali ranu dovoljno da uzrokuje ožiljke i izvadili ste dovoljno slojeva kože da oštetite sloj matičnih stanica epitela. Budući da granulacijsko tkivo ne može obnoviti epitel kože, ono što umjesto toga stvara je gusta kolagenska mreža koja drži sve na mjestu. To je tjelesni ekvivalent "dovoljno dobrog" rješenja. Neke se stanice u granulacijskom tkivu također diferenciraju u miofibroblaste koji se vuku za ovu mrežu kako bi je osigurali - ako ste ikada imali oblik ožiljka "štipavog" izgleda, eto zašto.

Budući da je struktura vaše kože u zacijeljenom području sada radikalno različita, ne možete zapravo očekivati ​​istu snagu - na kraju jednog tjedna kada je svježe napravljen, ožiljak ima ~ 10% snage kože, a najbolje što možete očekivati ​​kada je sve rečeno i učinjeno je ~ 70-80%.

~~~~~
[1] Primarna namjera = manje stvari. Sekundarna namjera = veći dio.

[2] Ideja je da, iako vaše vlastite stanice mogu pretrpjeti kolateralnu štetu, to je bolje nego dopustiti da infekcija zahvati!

[3] Labavo edematozno tkivo s nekoliko kroničnih upalnih stanica, fibroblastima i mnogim malim krvnim žilama.

Posljednje ažuriranje 27/12/2020

Komentiraj