Opiši strukturu i sintezu kolagena?

Unatoč tipičnim pojednostavljenim objašnjenjima što je to kolagen, zapravo je riječ o prilično bizarnoj molekuli.

U svom prirodnom obliku, kolagen se sastoji od tri namotane podjedinice koje sadrže točno 1050 aminokiselina. Te zavojnice su međusobno namotane u karakterističnu strukturu trostruke zavojnice.

Slika trostruke zavojnice kolagena ilustrira kako se on pojavljuje u svom prirodnom strukturnom obliku. Kolagen trostruka zavojnica, slika koju generira program PyMol, Wikimedia Commons, slika zakrenuta za 270 stupnjeva

Kolagen je druga najrasprostranjenija tvar u ljudskom tijelu (iza vode), čineći oko 30% ukupnih bjelančevina u vašem tijelu.

Njegova je funkcija oblikovati izvanstanični matriks koji pruža strukturnu potporu i mehanizam za prijenos sile na gotovo sve organe i meko tkivo (uključujući zglobove).

Kako starite, vaše tijelo proizvodi sve manje kolagena.

Do 60. godine, vaša sposobnost proizvodnje kolagena smanjio se za 50%.

To dovodi do starenja zglobova, opuštene kože i gubitka nemasnog mišićnog tkiva.

To je razlog zašto industrija dodataka kolagena cvjeta (bez obzira jesu li tvrdnje prodavača dodataka utemeljene) i zašto je očuvanje mase kolagena u zglobovima i koži važan dio zdravog starenja.

Koja je razlika između kolagena tipa I, II, III i ostalih?

Postoji nekoliko vrsta kolagena, ali istraživanja pokazuju više od 90% tjelesnog kolagenasastoji se od tipova I, II i III.

Većina dodataka proteina kolagena također se sastoji prvenstveno od tipova I i III.

Kolagen tipa II (CII) primarna je komponenta zglobne hrskavice i najdostupnija je inačica kada se uzima oralno, zahtijevajući puno manje doze od tipova I i III da bi bio učinkovit za poboljšanje zdravlja zglobova. Više od 90% izvanstaničnog matriksa vašeg tijela (mješavina spojeva koji pružaju strukturnu potporu zglobovima) izrađeno je od kolagena tipa II.

Je li kolagen Sveti gral anti-age, izvor mladosti ili drvo beskonačnog života?

Ne.

kolagen dodataka nisu niti jedna od tih stvari.

Zapravo, kolagen je nepotpuni protein - što znači da ne posjeduje sve aminokiseline koje su vašem tijelu potrebne za održavanje zdravlja. Ne bi trebao zamijeniti dijetalne bjelančevine.

Osim toga, većina je jeftina i tijelo ih lako apsorbira.

Kolagen je pretjerano plasiran na tržište. Njegova popularnost uglavnom se temelji na činjenici da su nekvalitetni izvori jeftini za proizvodnju, što ga čini gotovinom za tvrtke koje proizvode dodatke.

No, iza toga stoje solidna istraživanja koja podupiru zdravlje zglobova i elastičnost kože.

Čini se da određene vrste, uzete u određeno vrijeme, optimiziraju sintezu kolagena - posebno u kombinaciji s drugim komponentama koje omogućuju da zadrži svoju prirodnu strukturu (nedenaturirana).

++

Kao što vidite, "kolagen" je puno više od pukog dodatka. To je temeljni strukturni protein u ljudskom tijelu.

Napisao sam opsežni članak o tome kako optimizirati sintezu kolagena (rast i optimizacija zdravlja kolagena) na blogu SaltWrap ovdje:

Kako prirodno povećati sintezu kolagena

Posljednje ažuriranje 13/12/2020

Komentiraj