Od koje su vrste kolagena sluznice?

Kolagen se uglavnom nalazi u bazalnoj membrani na koju se vežu epitelne stanice. Savjet IV je glavna komponenta, dok druge vrste čine retikularna vlakna ( vrh III ) ili pomažu u prianjanju na vezivno tkivo ( tipovi IV, VII, XVII i XVIII ).

Za dublje razumijevanje, evo dogovora:

Kao i bilo koja vrsta epitelijskog tkiva, sluznica se sastoji od epitelija (epitelne stanice + međustanični spojevi) i sloja temeljnog rastresitog vezivnog tkiva . Ovaj se sloj naziva bazalne membrane (bazalna lamina ili lamina densa + retikularna lamina) ili lamina propria (termin koji se koristi za proučavanje gastrointestinalne sluznice) . Tu je ia lamina lucida, prostor između lamine proprie i epitelnih stanica, koji sadrži laminin.

Što se tiče vrsta kolagena, slijedi popis svojstava koja se općenito primjenjuju na bilo koje epitelno tkivo.

 1. Epitel ne sadrži kolagen u njihovim međustaničnim spojevima.
 2. Hemidezmosom su vrsta spoju koji pomaže u prilogu epitelnih stanica u lamine bazalis , especifically, lamina Lucidi. Kolagen tipa XVII nalazi se u hemidesmosomima kao transmembranska molekula i njegova je funkcija povezana s regulacijom laminina.
 3. Podrumska membrana sadrži više vrsta kolagena:
  1. Estruktura bazalne lamine prvenstveno se sastoji od kolagena tipa IV, kao i neke količine laminina.
  2. Kaže se da je kolagen tipa XVIII prisutan i u bazalnoj lamini epitelnog i vaskularnog tkiva. Vjeruje se da sudjeluje u inhibiciji angiogeneze.
  3. Savjet VII. Sidrene petlje za kolagen obrasci koje se protežu od bazalne lamele i omotavaju ispod retikularnih vlakana.
  4. Postoje i mala retikularna vlakna ( kolagen tipa III ) koja čine dio bazalne membrane kao retikularna lamina .
  5. Kolagen tipa XV pomaže pri prianjanju bazalne lamele na vezivno tkivo, ali je prisutan samo u koštanom i srčanom mišićnom tkivu.

Evo slike preuzete iz verzije e-knjige Rossova histološkog atlasa za koju mislim da će pomoći da se struktura malo bolje razumije.

Posljednje ažuriranje 23/01/2021

Komentiraj