Nefiracetam Supplement — zdravstvene prednosti, doziranje, nuspojave

Nefiracetam je pojačivač kognitivnih sposobnosti (nootrop) iz klase racetama, koji je u početku izveden iz matične molekule piracetama, ali strukturno ima najviše sličnosti s aniracetamom. I nefiracetam i aniracetam su racetamski lijekovi topljivi u mastima u svrhu poboljšanja pamćenja ili liječenja kognitivnog pada.

Što se tiče akutne uporabe, čini se da jedna doza nefiracetama ne utječe značajno na formiranje pamćenja. Čini se da nefiracetam može povećati stvaranje pamćenja kada se uzima svakodnevno tijekom duljeg vremenskog razdoblja (7 dana ili dulje), što je više puta pokazano u studijama na životinjama s nekim ograničenim ljudskim dokazima koji upućuju na isto. Dugotrajna suplementacija također je povezana s većom stopom neurogeneze, što se ne vidi akutno.

Čini se da su mehanizmi nefiracetama povezani s dva puta. Jedan od tih puteva je produljenje otvaranja kalcijevih kanala (vezanih za PKA i Gi/o protein) koji pojačava signalizaciju receptora neovisno o sinapsi, a čini se da je drugi put vezan za PKC i CAMKII koji zatim pojačava signalizaciju kroz kolinergičke receptore (koji zatim oslobađaju većinu ekscitatornih neurotransmitera s presinaptičke razine na način sličan nikotinu).

Čini se da je prvi put (kalcijevi kanali) kritičan za dugotrajnu potenciranje, dok se drugi put (PKC/CAMKII) čini vitalnim za poboljšanje neuronskog signala.

Neki drugi manji putevi uključuju djelomični agonist na mjestu vezanja glicina NDMA receptora (može poboljšati signalizaciju kada su razine glicina ispod normalne, ali umanjuje pretjeranu signalizaciju) i povećanje afiniteta muskarinskih acetilkolinskih receptora za njegov ligand, acetilkolin.

Nefiracetam je kognitivni pojačivač za koji se čini da potiče formiranje pamćenja, a to čini pojačavanjem signalizacije acetilkolina i glutamata u sinapsi, a zatim produljivanjem kalcija u aktiviranom neuronu. Čini se da ne funkcionira ne radi, ali zahtijeva dnevnu nadopunu

Što se tiče potencijalne toksičnosti nefiracetama, čini se da je pouzdano toksično kod pasa u dozama koje su mnogo više od preporučene dodatne doze; Čini se da su niže doze slobodne od toksičnosti i te niže doze jedva uklopiti se u preporučeni raspon doziranja.

To je rekao, postoje dokazi da sugeriraju da je to toksičnost isključivo za očnjake jer nije otkriven u štakorima ni majmuna. Nema dovoljno ljudskog testiranja da apsolutno potvrđuje da to nije briga za ljude, ali ograničeni ljudski dokazi u ovom trenutku u vremenu koristeći preporučene nefiracetamske doze ne pronalaze značajnije komplikacije.

Nefiracetam je vrlo toksičan za pse, ali se ne čini da se proteže na majmune ni glodavce. Iako nije u potpunosti potvrđeno da je štetno ili bezopasno za ljude, čini se da standardne dodatne doze nisu povezane s očitom toksičnošću u preliminarnim studijama

Posljednje ažuriranje 08/12/2021

Komentiraj