Može li vaša koža apsorbirati kolagen u proizvodima za njegu kože?

Vaša koža ne može apsorbirati kolagen kao takav, ali možete potaknuti proizvodnju kolagena. Ispod je popis najčešće korištenih pojačivača kolagena u njezi kože.

Vitamin A / retinoli

Vitamin A prirodno se javlja u koži. Retinoična kiselina je biološki aktivan oblik i pokazalo se da lokalna primjena poboljšava metabolizam kolagena, ali može biti vrlo iritantna. Međutim, svi se derivati ​​vitamina A na koži pretvaraju u retinoičnu kiselinu (retinol, retinaldehid i retinil palmitat). Na njima je provedeno manje ispitivanja, ali pokazalo se da 1% retinol krema povećava sintezu kolagena. Drugo ispitivanje, na retinil palmitatu, nakon dvotjedne primjene, utvrdilo je povećanje proteina i kolagena, uz iste stanične promjene uočene u retinoičnoj kiselini, bez iste iritacije (Glaser DA - PubMed. 2004)

Vitamin B

Izvršena su mnogo manja ispitivanja, ali ohrabrujući rezultati, iako ne izravno na sintezu kolagena. Lokalni Niacinamid tijekom 12 tjedana značajno je poboljšao bore i elastičnost. Nikotinamid, u in vitro studijama povećao je sintezu ceramida. DMAE, još jedan vitamin B, primijenjen s 3%, poboljšava bore i opuštenu kožu.

Vitamin C

Ovo je sveobuhvatno proučeno, a lokalni vitamin C-L-askorbinska kiselina - pokazao se kofaktorom za sintezu kolagena. Dvanaestotjedna studija otkrila je porast kolagena u zoni Grenz, (odmah ispod epiderme) i kolagena tipa I. 5% otopina vitamina C koja se primjenjivala tijekom 6 mjeseci rezultirala je mjerljivim povećanjem elastina, kolagena tipa I i tipa III. 3% -tna otopina imala je slične rezultate.

Vitamin E (tokoferoli i tokotrienoli)

To uklanja slobodne radikale, sprečavajući njihovu sposobnost oštećenja membrane lipidnih stanica i zaštitno je. Ali malo je dokaza da može izravno poboljšati kolagen. Međutim, čini se da ima sinergijski učinak u kombinaciji s vitaminom C.

Alfa lipoična kiselina (ALA)

Ovo je antioksidans koji se prirodno ne nalazi u koži, ali se koristi u tretmanima protiv starenja. Utvrđeno je da popravlja oksidativna oštećenja (in vitro). 0,5% -tna otopina povećala je sintezu kolagena u dermisu i epidermi (u ispitivanjima na životinjama). Samoprocjena pacijenata izvijestila je o izvrsnom subjektivnom poboljšanju.

Alfa-hidroksilne kiseline - one se ne smiju koristiti s količinom većom od 10%, osim ako ih ne koristi liječnik.

(AHA: glikolna kiselina, mliječna kiselina, jabučna kiselina, limunska kiselina, tanoična kiselina, alfa-hidroksikaprilna kiselina). Najčešće se koriste glikolna kiselina i mliječna kiselina. AHA razrjeđuju stratum corneum smanjujući korneocit - gornji sloj površinskih stanica kože) i ubrzavaju normalan proces regeneracije i pilinga stanica kože. U visokim koncentracijama - preko 20%, mogu poboljšati kvalitetu elastina i povećati gustoću kolagena. Ova su otkrića reproducirana u mnogim studijama, uglavnom studijama na životinjama. 5% -tna otopina mliječne kiseline stvorila je slične epidermalne promjene.

Pentapeptidi

Podfragment pentapeptid - palmitoil-lizin-treonin-treonin-lizin-serin (pal-KTTKS), sintetički je, patentirani materijal dizajniran za poboljšanje kolagena. U randomiziranim ispitivanjima utvrđeno je da je značajno povećala proizvodnju kolagena tipa I i tipa 3 u dermalnim fibroblastima. Bio je povezan s palmitinskom kiselinom kako bi joj omogućio učinkovit prodor u kožu.

Botanički proizvodi

Ovo je područje imalo mnogo manje randomiziranih kontroliranih studija, ali anegdotski dokazi su dobri i vrijedi ih istražiti.

Nadam se da ovo pomaže!

Posljednje ažuriranje 23/12/2020

Komentiraj