Može li vam crna čokolada pomoći da smršavite?

Čokolade se izrađuju od sjemenki kakaa ili zrna kakaa. Kakao zrna rastu u mahunama, a svaka mahuna kakaa sadrži približno 40 zrna kakaa. U godinu dana od jednog stabla kakaa proizvelo se 500-900 čokoladnih pločica. Na tržištu su dostupne dvije vrste čokolade: mliječna čokolada i tamna čokolada.

Mliječne čokolade rade se s zrnima kakaa i mlijekom ili kondenziranim mlijekom kako bi se smanjio gorak okus. Ove čokolade nisu zdrave jer sadrže više masti, kalorija, šećera i manje kakaa.

Tamne čokolade su najčišći oblik čokolade i ne sadrži mlijeko i šećer što je čini zdravom i korisnom za mršavljenje. Ove su čokolade vrlo poznate po svojim zdravstvenim prednostima i lako su dostupne u lokalnim trgovinama.

Kako tamne čokolade pomažu smršaviti?

Tamne čokolade pomažu smanjiti želju i smanjiti tjelesnu masnoću. Tamna čokolada također može biti korisna ženama koje imaju poteškoće s emocionalnom prehranom ili ovisnošću o hrani. Može pomoći u zadovoljenju žudnje za slatkom i masnom hranom, a sadrži spoj koji se osjeća dobro i koji se naziva PEA, a koji također može poboljšati raspoloženje. Zbog bogatog okusa i niske razine šećera teško je jesti previše, posebno u postocima većim od 80%. Tamne čokolade najbolji su stresor i pomažu u borbi protiv anksioznosti i promjena raspoloženja. Jedenje čokolade 15 minuta prije obroka pomaže u suzbijanju apetita.

 1. Kontrolira apetit
 2. Cut Cravings
 3. Poboljšati metabolizam
 4. Veliki streser
 5. Smanjuje upalu
 6. Veliki izvor antioksidansa
 7. Tamne čokolade su hranjive
 8. Poboljšava protok krvi
 9. Smanjite kolesterol u krvi

Kontrolira apetit

Znate li da čokolada sadrži visoku količinu vlakana i pomaže vam održavati apetit i povećava osjećaj sitosti? Jedna tamna čokolada sadrži oko 15% dnevnog preporučenog unosa. Ne kažem da zobenu kašu ili brokulu zamijenite tamnom čokoladom, ali možete pojesti dobru količinu tamne čokolade kako biste potaknuli proces mršavljenja. Jedenje tamnih čokolada odgađa vaš gladan osjećaj i čini se dulje osjećati sitima.

Cut Cravings

Slatki zubi su vrlo česti, a žudnja za slatkim dok gubite kilograme glavna je prepreka, ali ne brinite sada se možete počastiti tamnom čokoladom. Tamne čokolade zaista je dobro jesti na putu mršavljenja. Tamne čokolade pomalo su gorkastog okusa, ali su ukusne i hranjive. Od sada pojedite komad tamne čokolade svakodnevno ili povremeno kako biste zadovoljili svoje slatke želje.

Poboljšati metabolizam

Tamne čokolade pomažu poboljšati vaš metabolizam što je vrlo važno za mršavljenje. Mono nezasićene masti (MUFA) u tamnoj čokoladi pojačavaju vaš metabolizam što stimulira vaše tijelo na sagorijevanje masti.

Veliki streser

Čokolade su poznate po tome što proizvode hormon koji osjeća dobro i jedenje pločice čokolade može pomoći u smanjenju stresa. Stres pokreće debljanje jer uzrokuje skok razine kortizola, povećavajući apetit i potičući vas da jedete na temelju emocija, a ne tjelesnih potreba - što rezultira prejedanjem. Ako možete upravljati razinom stresa, možete bolje kontrolirati što stavljate u usta. Jesti tamnu čokoladu povećava razinu serotonina i endorfina u mozgu, što pomaže ublažiti osjećaj stresa i anksioznosti i poboljšati vaše raspoloženje.

Tamne čokolade za mršavljenje - recepti

Fudgsicles od tamne čokolade

Sastojci

 • 3 mala avokada
 • 1/2 C nezaslađenog kakao praha
 • 1/2 C - 3/4 C čisti javorov sirup
 • crtica vanilije
 • prstohvat morske soli
 • 3/4 C običnog bademovog mlijeka
 • 1/2 žličice instant kave otopljene u malo bademovog mlijeka

upute

 1. Avokado prepolovite, izvadite košticu i žlicom izdubite voće. Stavite u blender ili procesor hrane. Sve sastojke dodajte u procesor hrane ili u blender s avokadom i miješajte dok ne postane potpuno glatka.
 2. Ulijte u kalupe za epsic i zamrznite dok se ne stvrdnu. Trčite pod toplom vodom kako biste se oslobodili kalupa i uživali!

Izvor: Tamne čokolade za mršavljenje - recepti i zdravstvene dobrobiti

Posljednje ažuriranje 18/12/2020

Komentiraj