Moja 12-godišnja kći ima BMC percentil od 91 (otprilike prekomjernu težinu), ali ne izgleda tako. Je li BMI točan za 12-godišnjake?

Slično su mi rekli i prošle godine kad sam doveo tada 11-godišnju kćer na pregled. Prema njezinom ITM-u smatrali su je pomalo teškom stranom i bili smo "upozoreni" da bi mogla prijeći na opasnu stranu ako ne pripazimo na njezinu težinu. Znam da je BMI standardna mjera, ali ne uzima u obzir puno stvari, uključujući genetsku povijest, pa me reklo da je moja kći bila na 'masnom' kraju ljestvice, što je ogorčavalo, pogotovo kad znam koliko drži sama aktivna. Vozi bicikl u školu i iz škole, a tri puta tjedno ide na satove plesa, teretane prije tinejdžera i plesa. Njeno jedino krivo zadovoljstvo su čokolade koje držim pod strogim nadzorom kad ih konzumira. Ne pijemo zaslađena gazirana pića, a nedavno smo otkrili i koliko su kukuruzne pahuljice napunjene šećerom, pa je to još jedna stvar koju više nećemo jesti.

Poput vaše kćeri, i moja prolazi kroz pubertet i neki se dijelovi tijela već razvijaju brže od drugih, nešto drugo što BMI ne uzima u obzir. I sama sam to prošla prije 30 godina i gotovo nikada nisam jela tijekom svojih tinejdžerskih godina, jer sam se toliko bojala da ne dam naporan BMI. Na kraju dana ionako nije bilo važno koliko vježbam i koliko malo jedem jer sam ionako i dalje ostao veći od svojih vršnjaka, nešto što sam naučio tek nakon što sam pretjerano trkao koljenima. Iako je razumljivo da se brinete za svoju kćer, molio bih vas da prestanete gledati BMI i umjesto toga nađete načine da vaša kćer ostane zdrava i u formi dok se probija u tinejdžerske godine i dalje.

Posljednje ažuriranje 09/12/2020

Komentiraj