Moj BMI je 31. Trebam li ići na dijetalnu dijetu?

EDIT: Anonimni OP uklonio je njihovu sliku. I ja jako naginjem da je ovo pitanje bilo od trolla. Uprkos tome, moja prva dva odlomka više nemaju puno smisla. Ali ostatak mog odgovora i dalje stoji.

TL; DR BMI nije baš dobra mjera tjelesne građe za pojedinca, a ako postižete nejasne rezultate, trebali biste pogledati neke druge (vidi dolje).


Bit ću iskren s tobom. Ne izgledate tako vitko.

Mršavi ste i izgledate u dobroj formi. Ali ne izgledate osobito vitko.

BMI je gruba mjera tjelesne građe, definirana kao:

Težina / visina ^ 2.

Kao što je Korisnik-10068254089916009946 naglasio, ovo ima ograničenja za niže / više od prosjeka, male okvire i možda u početku iznenađujuće, vrlo mišićave.

Mišić je težak.

Na primjer, imam prijatelja koji je natjecateljski bodybuilder i može dostići težinu od oko 230 kilograma na 5'9 ". To mu daje BMI od 34 i svrstava ga u kategoriju gojaznih.

Sigurno nosi veliku težinu za svoj kadar. Ali nije pretilan. Nije ni blizu.

Jednostavno se napuni i napuni mišićima i pripadajućom masnoćom. Ne osjeća se sjajno s ovom težinom. Ali nije pretilan.

A onda, u skladu sa svojim ciljevima, počinje rezati masnoće. Težina će mu pasti i tada postaje vitkiji. To je točka koju želim naglasiti, jer:

Postotak masnoće u tijelu daleko je bolja mjera vitkosti od BMI-a. I to je možda ono za čime se bavite.

Evo uzorka žena u različitim fazama sastava / vitkosti (ili nedostatka):

Izvor: Tim Ferriss, Tijelo od 4 sata.

A muškarci:

Izvor: Tim Ferriss, Tijelo od 4 sata.

Kao što vidite, posljednji tip Nic je nevjerojatno mršav na fotografiji s desne strane, s 5% tjelesne masti. Nema puno ljudi koji mogu ili će ikada biti ovako vitki. Iako to može biti poželjno, za većinu to nije faktor ili je pomalo novost ako ste na natjecanju u bodybuildingu i vidite ljude oko 2%.

Trebali biste težiti zdravoj ravnoteži težine / tjelesnih masti za osobe vaše dobi i visine. (Ovdje izračunajte svoju idealnu težinu)

A zatim se prilagodite svojim specifičnim ciljevima. Trkač maratona, natjecateljski bodybuilder i netko koga zanima zdrav, svakodnevni život imaju vrlo različite ciljeve. I zato će imati vrlo različite sastave tijela.

Evo postotaka tjelesne masnoće za muškarce i žene u dobnom spektru i njihove povezane razine zdravlja ili kondicije (isprike zbog dvosmislenih izraza):

Sudeći po vašoj slici, stavio bih vas na oko 20%. (Trebali biste tražiti preciznije mjerenje od mog vida ako vas ovo stvarno zanima: 5 najboljih načina za mjerenje postotka tjelesne masti - Život by DailyBurn.) Ali čini se da je vaša slika približno na razini fit / zdrave, dok malo pretpostavljam u vašim godinama.

Relativno sam mršav sa 5'11 ", 31 godinu. I osjećam se dobro s težinom od oko 180 lbs. Izgledam prilično mišićavo s oko 188 lbs, što je otprilike najviše što sam ikad bio. I imao bih značajan izazov u podizanju do oko 200 kg. Mislim da bih se i osjećao prilično teško (ne bih bio vrlo mršav) i znao bih da nisam u svojoj optimalnoj težini.

Vjerojatno trenutno imam oko 12-15% BF-a, pa bih, da bih postao vrlo mršav (recimo 5%), trebao smanjiti masnoću i spustiti se na težinu od oko 165 kg ili manje. To mi može ili ne mora biti moguće. Ali bilo bi potrebno prilično ekstremne dijete i naporan rad. Nije nešto za što se trenutno posebno zalažem. Iako razmišljam o tome ..

BMI je pokušaj postizanja ravnoteže. Ali u mnogim slučajevima to ne uspijeva, kao što se činilo u vašem. Preporučio bih da zdravu predstavu imate o svojim ciljevima i da umjesto ITM-a počnete razmišljati o tjelesnoj masti. Potražite sredstva i mjere izvan toga ako imate ozbiljniji interes.


Ovdje pogledajte moje ostale postove o zdravlju i kondiciji:

  • Koja nas to namirnica čini sve debljama i pretilima?
  • Kako postati jači u teretani .
  • Je li netko koristio svoj vlastiti teretanu: Biblija tjelesnih težina? Je li upalilo? (Kao vodič za odabir rutina vježbanja.)

Posljednje ažuriranje 04/12/2020

Komentiraj